Bajnai nem fog tojásokon táncolni

2009.04.14. 17:38 Módosítva: 2009.04.14. 18:21
A miniszterelnökkel együtt 16 tagú új kormányból tízen a Gyurcsány-kabinetnek is tagja voltak, nyolcan a szocialista pártban is tisztséget viselnek - Lakner Zoltán politológus szerint ez azt sejteti, hogy nem annyira szakértői, mint inkább egy MSZP-light kormány lesz a Bajnaié. Májustól törvényhozási rohamnak kellene kezdődnie, bár az elmúlt hetek kormányalakítási tárgyalásai során programalkozásra aligha volt sok idő. A következő hónapok a baloldal összeomlását is hozhatják, bár Lakner szerint erre kevés az esély.

Van egy szakértői magja, akik arra lennének hivatottak, hogy a gazdasági válságot kezeljék, de politikai és tartalmi ügyekben nagyon jelentős befolyásuk van erős MSZP-s politikusoknak is, elsősorban Kiss Péternek - mondta a Bajnai Gordon vezetésével megalakult új kormányról Lakner Zoltán az Indexnek. A politológus a szakértői mag tagjaiként említette a kormányfő mellett a pénzügy-, a gazdasági, a munkaügyi és az infrastrukturális minisztert, ugyanakkor megjegyezte: a Bajnaival együtt 16 tagú kormányból 10-en Gyurcsány idején is miniszterek voltak - köztük az egyébként a szakértők közé sorolt Bajnai is -, és nyolcan az MSZP-ben is tisztséget viselnek.

Összetalálkoznak

A most megalakult kabinet így inkább egy MSZP-light kormánynak mondható, más olvasatban szakértői és MSZP-s kormánynak. Lakner szerint az, hogy az MSZP-s politikusok benn vannak a kormányban, válasz arra a strukturális problémára, hogy a pártpolitikai és a szakértői logika összetalálkozzon. A törvényalkotás folyamata így szerint kevesebb konfliktussal jár, mint egy tisztán szakértői kormány esetében járt volna, "egy olyan folyamat lehet amiben intenzíven bekapcsolják a frakciókat". Ezzel az öszvér megoldással a kormány parlamenti bázisát stabilizálták, így nem kell minden egyes szavazatért külön-külön megküzdeni.

Erősebb és aktuálisabb pártkötődésekkel rendelkezik Bajnai Gordon, mint a másik komoly jelölt, Surányi György, és erősebb kötődik Gyurcsányhoz is, akinek a politikai karrierjét köszönheti - utalt vissza Lakner arra a március végi elemzésére, amely szerint Gyurcsányék érdeke egy, a szocialista párthoz minél közelebb álló, míg az SZDSZ-é egy attól a lehető legtávolabb lévő kormányfő az ideális. A liberálisok befolyása így szerint a mostani kormányra csak annyi, hogy meg tudják vonni a támogatásukat a kormánytól, ha az nem hajtja végre az általuk elvárt kiadáscsökkentő intézkedéseket.

Amíg viszont az SZDSZ támogatása megvan, addig - az MSZP-s politikusok szerepvállalásának is köszönhetően - politikai értelemben stabil lesz a kormány. Bajnainak nem kell tojásokon táncolnia, mint az elmúlt egy évben Gyurcsánynak; több mint 200 képviselő támogatja a programját. Azt a programot, amit várhatóan a nemzetközi piacok is jól fogadnak majd - bár ez most még csak feltételezés.

De mi van a fiókban?

Arról ugyanis, hogy Bajnai kormánya mit fog csinálni, szinte senki nem beszélt eddig. "Ezzel foglalkoztak az utóbbi hetekben a legkevesebbet, holott a legtöbbet kellett volna. Választ kellene kapni sok kérdésre: mekkora 2009-es recessziót várnak, és mit feltételeznek 2010-re, ez mekkora bevételkiesést jelent a költségvetésnek, vagyis mekkora kiadáscsökkentésre lesz szükség, az időben hogyan oszlik el, inkább 2009-ben vagy inkább 2010-ben jelentkeznek-e az intézkedések hatásai" - sorolta Lakner a nyitott kérdéseket.

A politikai szakértő szerint a kormánynak, amíg erős a támogatása a két frakció részéről, nagy lendületet kell vennie, ésszerű lenne a legfontosabb intézkedéseken túl lenni tavasszal vagy nyáron, "2009 novemberében nem lesz sokaknak nagy kedvük megszavazni drasztikus intézkedéseket" - érvelt a gyors intézkedések mellett.

Ugyanakkor Lakner nehezen tudja elképzelni, hogy "a kormánytagokról szóló alkudozások közben nagyon tudtak volna programot írni". Így szerinte legfeljebb csak arra a csomagra lehet számítani, amely - mint azt az Index megírta - járt a Gyurcsány vezette kormány előtt, ám az nem fogadta el (korábban már az Index is azt valószínűsítette, hogy az az elbukott pakk lesz a Bajnai-csomag). Szerinte azonban ez nem elég, "most olyan helyzet van, amikor újra kell számolni a dolgokat, kell egy átfogó helyzetfelmérés, és májustól indulhat egy nagy törvényhozási roham".

Nem a legjobb név

Egy Surányi vagy egy Bokros neve nagyobb megnyugvás lenne, mint Bajnai Gordon. Ő viszont egy olyan személy, akit valamennyire már bevezettek a nemzetközi piacok számára, már a Gyurcsány-kormányban voltak olyan mondatai, amik keményebb intézkedéseket ígértek, mint amiket elődje felvállalt - mondta Lakner arra a kérdésünkre, hogy milyen lehet az új kabinet külföldi és piaci fogadtatása. Az ugyanakkor korántsem egyértelmű a politológus szerint, hogy a kormány 2010 tavaszáig a helyén marad, nem tudni ugyanis, hogy a költségvetési vita idején mennyire lesz a kormányt támogató frakciók érdeke a megszorító intézkedések elfogadtatása.

MSZP, SZDSZ - mi lesz velük?

Kérdés az is, mi vár a történelmi mélypontra süllyedt népszerűségű MSZP-re a következő hónapokban. A mostani népszerűtlenségi csúcs annak is szól, hogy még a törzsbázis is megingott, miután a párt leghűségesebb táborán belül is sokkot okozott Gyurcsány letűnése. Ha a törzsbázis bizalma visszatér, akkor ennek a hátán megkezdődhet a felkapaszkodás, mondta a szakértő, aki figyelmeztett ugyanakkor: a kormányzati megszorító intézkedések egy része éppen ezt a törzsbázist fogja a legérzékenyebben érinteni. Így a lengyel baloldal összeomlásához hasonló forgatókönyv is bekövetkezhet, bár erre kicsi esélyt lát Lakner.

Az SZDSZ viszont egyértelműen rosszul jött ki az elmúlt egy évből: tavaly, amikor kiszállt a koalíciból, megkísérelte lecserélni szavazótáborát azokról, akik az MSZP mellett hűségesen kitartó kis párt helyett egy független, önálló SZDSZ-t láttak volna szívesen. "A liberálisok egy évig keresztúton álldogáltak, majd arra indultak el, ahonnan jöttek. Azok, akik a Fidesz feltartóztatását akarják, ezt örömmel veszik, de azok az SZDSZ-szavazók, akiknek fenntartásaik voltak az MSZP-vel fenntartott tartós együttműködés miatt, az elmúlt egy évben nem jöttek, és most már biztosan nem is jönnek vissza" - mondta Lakner, aki szerint ez a vargabetű és az elmúlt egy év az SZDSZ-t összességében gyengítette, és ez a tendencia várhatóan a következő egy évben sem változik meg jelentősen.

A szélsőséges, populista erők ugyanakkor megerősödhetnek az előttünk álló hónapokban. "Az ország ma nemcsak gazdasági és egy politikai, hanem egy mélyen gyökerező társadalmi válságban van. Ez azt a lehetőséget hordozza magában, hogy a Jobbik erősödhet, de hogy meddig, az a többi párt mozgásától is függ. Részben a Fideszétől, hogy mennyire nyit teret a jobboldal felé, részben pedig attól, hogy az SZDSZ és az MSZP mennyire lesz erős a Jobbik-ellenes kampányban" - mondta Lakner Zoltán.