Bezárt a speciális óvoda, megnyílt a kaszinó

2009.04.14. 10:43
A sérült és az egészséges gyerekeket integráltan nevelő speciális óvodát tavaly a szegedi önkormányzat záratta be. Egy nemrég nyílt kaszinó nem kapott volna engedélyt az óvoda közelsége miatt.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy Szegeden megnyílt az a játékterem, amelynek közelségét korábban helyi politikusok és a tudósítások összefüggésbe hozták egy Deák utcai speciális óvoda tavaly májusi bezárásával. A városban csak ez az intézmény foglalkozott Down-szindrómás és autista gyerekek integrált nevelésével.

Az óvoda bezárását kezdeményező városi önkormányzat indoklásai szerint az intézménynek elavult a fűési rendszere, és nincs saját udvara, ahol a gyerekek játszhatnának. Az önkormányzat közölte, hogy nincs pénze a fűtésfelújításra. Mikor a szülők jelezték, hogy vállalják a költségeket, az önkormányzat érvelésében felerősödött az udvar hiánya.

Az óvoda vezetése és a szülők a közeli játszótérre hivatkozotak, az önkormányzat pedig egy 2008 szeptemberében hatályba lépő törvénymódosításra, ami saját udvart ír elő. Az óvoda végül egy szegedi külvárosba, a beszámolók szerint egy hiányos kerítésű, repedezett betonudvarú épületbe költözött.

A város ellenzéki politikusai kezdettől egy új belvárosi játékteremmel hozták összefüggésbe az ügyet, melynek engedélyét sokáig az óvoda közelsége miatt utasították el. A kaszinó a napokban megnyílt, a város vezetése nem hajlandó érdemben kommentálni a fejleményeket.