Majdnem teljes a kormánylista

2009.04.14. 00:10 Módosítva: 2009.04.14. 09:33
Még hétfőn este is módosították a Bajnai-kormány névsorát, amellyel kedden áll a nyilvánosság elé a miniszterelnök-jelölt. Herczog László váltja Szűcs Erikát a szociális tárca élén, a távozó Szilvásy György helyét Ficsor Ádám miniszterelnöki kabinetfőnök veszi át.
Ficsor Ádám
Ficsor Ádám

A nyilvánosságnak szánt kedd délutáni bejelentés előtt alig több mint fél nappal véglegesnek látszik a Bajnai-kormány névsora. Hétfő estére eldőlt, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter helyét Ficsor Ádám tölti majd be, aki eddig a miniszterelnök kabinetfőnökeként tevékenykedett. Ezzel eldőlt az is, hogy mégsem "fokozzák le" a területet, és nem a kancellária alá tartozó államtitkár irányítja majd a civil titkosszolgálatokat.

Herczog László
Herczog László

Úgy tűnik, az eddig hiányzó (vagy csak ki nem szivárgott) személyt is meglelték a szociális és munkaügyi tárca élére, mégpedig Herczog László személyében. Ő a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai államtitkára, 1990 óta valamennyi kormánynak tagja volt helyettes államtitkári vagy miniszteri megbízotti funkcióban.

Göncz Kinga távozik a külügyminiszteri posztról, őt Balázs Péter követheti a magyar diplomácia élén.

Vahl Tamás
Vahl Tamás

Hétfőn derült ki, hogy Bajnai Gordon korábbi gazdasági miniszteri székét egy informatikai szakembernek, Vahl Tamásnak adja át, aki többek között a Siemens, az IBM, a SAP Hungary vezető munkatársa volt, illetve jelenleg a német-magyar kereskedelmi kamara elnöke. Az Orbán-kormány idején informatikai kormánybiztosnak nevezték volna ki, ám az utolsó pillanatban visszamondta a felkérést.

Külsős lesz a pénzügyminiszter is. Oszkó Péter, a Deloite Hungary vezetője váltja Veres Jánost, akit az SZDSZ nem akart többet látni a költségvetési táskával a hóna alatt.

Hónig Péter
Hónig Péter

Kivülről érkezik Hónig Péter is, ő infrastrukturális miniszter lesz Molnár Csaba helyett. (Hónig Péter, aki 1998 és 2000 között volt az Orbán-kormány gazdasági minisztériumának helyettes államtitkára, majd tagja volt a Dunaferr és az Malév vezetőségének is. A Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztját cseréli fel a miniszteri posztra.)

Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány utolsó kinevezett minisztere nem távozik a kormányból, hanem Kiss Pétert váltva kancelláriaminiszter lesz. Ő és a kormányban szintén maradó Kiss lesz Bajnai két helyettese. Az első számú politikai helyettes Kiss Péter lesz. Új hivatalos titulusa valamivel szolidabb, mint a korábbi: a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter.E poszton gyakorlatilag ő szignálja majd az összes minisztérium társadalompolitikai ügyeit (lásd: szociális, oktatási, egészségügyi stb. szféra), illetve ő közvetít majd az MSZP vezérkara és a kabinet között.

Oszkó Péter
Oszkó Péter

Eldőlt, hogy az önkormányzati és igazságügyi tárca fúziójával nem hozzák létre újra a belügyminisztériumot. Draskovics Tibor marad az igazságügyi és rendészeti minisztérium élén. A független parlamenti képviselőként a Gyurcsány-kormányba beülő, és értékés voksát is a kormánytöbbségbe vívő Gyenesei István viszont nem marad önkormányzati miniszter Bajnainál.

Három tárcánál nem változik a felállás: az egészségügyet Székely Tamás, a honvédelmet Szekeres Imre, az oktatást Hiller István viszi tovább.

Az innovációért felelős tárca nélküli miniszter (Molnár Károly) pozíciója megszűnik.