A magyarok kétharmada támogatja az eutanáziát

2009.04.15. 21:42
A magyaroknak csupán 13 százaléka ellenzi teljes mértékben az eutanáziát, 27 százalékuknak még az asszisztált öngyilkossággal szemben sincs kifogásuk. Budapesten kiemelkedő az eutanázia támogatottsága, itt tízből négyen az asszisztált öngyilkosságot is támogatják.

A magyar lakosság 39 százaléka támogatja a passzív, 27 százaléka pedig az aktív eutanáziát is, derült ki a Szinapszis Kft. a Webbeteg.hu portál számára ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív felméréséből.

A felmérés szerint a lakosság csupán 13 százaléka utasítja el egyértelműen az eutanáziát, 18 százalék nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, 3 százalék pedig nem tudta, mit jelent a kifejezés.

Az eutanáziát elutasítók között többen voltak a nők és az idősebbek, az 55 év felettiek körében 19 százalék az eutanázia elutasítottsága. Régiók szerint Észak-Magyarországon a legmagasabb az elutasítók aránya. Nyugat-Dunántúlon voltak a legtöbben azok, akik nem válaszoltak.

Az aktív eutanáziára a 26-35 év közöttiek 35 százaléka, míg a 36-45 éves korosztály 32 százaléka mondott igent. Budapesten 42 százalék pártolja az aktív eutanáziát, az asszisztált öngyilkosságot.

A végzettség emelkedésével, illetve az egészségügyi témák iránti érdeklődéssel nő azoknak az aránya, akik egyetértenek az eutanáziával. Az egészségügyi témák iránt aktívan érdeklődők körében 46 százalékos a passzív eutanázia elfogadása. Ezzel szemben 21 százalékos az elutasítása az eutanáziának azok körében, akiket egyáltalán nem érdekelnek az egészségügyi hírek.