Ficsor a bukta ellenére is lehet Szilvásy-utód

2009.04.15. 16:08 Módosítva: 2009.04.15. 16:25
Gyurcsány Ferenc sameszának tartják a titkosszolgálati miniszteri poszt betöltésére jelölt Ficsor Ádámot, a szakbizottság ritka módon nem támogatta kinevezését. A volt miniszterelnöki kabinetfőnök a leszereplés ellenére még lehet Szilvásy György utódja, a törvény szerint a bizottsági támogatás nem előfeltétele annak, hogy a köztársasági elnök kinevezze. Két éve az NBH vezetője sem ment át a testület szavazásán, mégis kinevezték.

Informálisan az MSZP-sek is elismerték, szerintük sem az igazi, hogy Ficsor Ádámot, Gyurcsány Ferenc korábbi kabinetfőnökét jelölték a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek, ennek ellenére igennel szavaztak kinevezésére a parlament nemzetbiztonsági bizottságának miniszterjelölti meghallgatásán. Csakhogy a szocialisták nem voltak elegen a bizottsági támogatáshoz, az öt igen ellenében az öt fideszes nemet mondott, az SZDSZ-s Gulyás József pedig tartózkodott.

Ficsor kinevezését elvileg nem gátolja meg, hogy megbukott a meghallgatáson. A törvény értelmében a kinevezésnek nem előfeltétele, hogy a jelölt elnyeri a szakbizottságok tetszését, csupán az szükséges, hogy a kormányalakítás előtt részt vegyen a testületek meghallgatásán.

Korábban hasonlóan bukott meg a nemzetbiztonsági bizottságban a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének kiszemelt Laborcz Sándor, az SZDSZ-es delegált, Gulyás József ugyanis 2007-ben is tartózkodott a szavazástól. A fideszesek hiába hivatkoztak arra, hogy furcsa, ha a NATO egyik tagállama a moszkvai Dzsedzsinszkij Akadémián végzett titkosszolgát emel az NBH élére, Szilvásy György miniszter ezt nem vette figyelembe.

A minisztert most a köztársasági elnök fogja kinevezni. Várhatólag, ő sem emel kifogást a bizottsági fiaskó miatt, hiszen egy éve Gyenesei István önkormányzati miniszteri kinevezését is aláírta, jóllehet ő is elbukott az önkormányzati bizottságban.

Az ellenzékiek főként azt vetették Ficsor szemére, hogy személyével kapcsolatban az a benyomás alakult ki, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmának megőrzését szolgálná. A volt kabinetfőnök ugyan értetlenül fogadta a felvetést, de meggyőzni nem tudta a képviselőket, akik szakmai aggályokat is hangoztattak Ficsorral kapcsolatban.

Demeter Ervin például furcsállta jelölt ígéretét, hogy miniszterként ügyelni fog arra, hogy a szolgálatok nem sértsék az alapvető emberi jogokat. A fideszes politikus szerint a titkosszolgálatok naponta százszor, ezerszer vétenek az emberi jogok ellen mindenütt a világon, a kérdés csak az, hogy törvényes engedéllyel teszik-e.