Nyolc gyanúsított az SZDSZ-es fantomszavazatok ügyében

2009.04.16. 19:01 Módosítva: 2009.04.16. 20:26
A rendőrség lezárta a nyomozást az SZDSZ 2007 márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történt csalás ügyében. A fantomszavazatok miatt nyolc ember ellen emeltek vádat.

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az SZDSZ 2007-es elnökválasztása ügyében és nyolc gyanúsított ellen vádemelést javasolt magánokirat-hamisítás miatt, közölte a BRFK csütörtökön.

A rendőrség még tavaly február 18-án rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, mert az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén ismeretlenek mások nevében, hamis aláírással szavazócédulákhoz jutottak és jogosulatlanul vettek részt a szavazáson. A párt az ügyben belső vizsgálatot is indított, ami igazolta a fantomszavazatokról szóló híreket.

A rendőrség csütörtökön közzétett közleményében azt írta, a büntetőeljárásban több mint félszáz tanút hallgattak ki, valamint több okirati bizonyítékot lefoglaltak, hogy az elkövetőket azonosítsák, illetve a körülményeket megnyugtatóan tisztázzák. A lefoglalt iratokat, a rajtuk szereplő aláírásokat, kézírásokat igazságügyi írásszakértő vizsgálta, hogy azonosítsák azokat.

A BRFK emlékeztetett, az eljáráskor beszerzett adatok alapján kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Egy gyanúsított esetében a rendőrség a nyomozás megszüntetésére tett előterjesztést, nyolc emberrel szemben pedig vádemelést javasolt a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészségnek.

Még a nyomozás elrendelésekor, 2008. februárjában Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt mondta, Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 elnöke és Mali Zoltán, Drávapiski
polgármestere tett feljelentést az ügyben.

Tavaly júniusban a BRFK az ügyészséghez fordult, hogy meghosszabbíthassák a nyomozást. Az első gyanúsítások augusztusban voltak, akkor négy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei SZDSZ alapszervezeti tagot gyanúsított meg magánokirat-hamisítással a BRFK.

Az SZDSZ sajtóosztályán egyelőre nem kívánták kommentálni a rendőrség közlését.