Nem került szóba Gulyásék kizárása az SZDSZ-ből

2009.04.17. 12:41
Sem formálisan sem informálisan nem javasolták az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén annak a három képviselőnek a kizárását, akik kedden nem szavaztak a konstruktív bizalmatlansági indítványról - mondta Horn Gábor. Az ügy azonban nem maradhat következmények nélkül, a renitens szabad demokraták pénzbüntetésre és más szankciókra is számíthatnak.

Az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén Gulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor elismerte, hogy megszegte a pártszabályzatot, amikor nem szavazott a Bajnai Gordont miniszterelnökké választó konstruktív bizalmatlansági indítványról, és vállalják a következményeket - mondta Horn Gábor.

Kóka János frakcióvezető szerdán kiegészítette a másnapi frakcióülés napirendjét a három képviselő ügyével. Ehhez járult még Gulyás József ügye, aki tartózkodott a nemzetbiztonsági bizottság szavazásán, amikor Ficsor Ádám polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterről kellett dönteni. Ficsor Ádám így nem kapta meg a testülettől a többségi támogatást.

Sajtóinformációk szerint szerdán Hankó Faragó Miklós felvetette, hogy meg kell vizsgálni a képviselők kizárásának lehetőségét. A csütörtöki ülést követően viszont a távozó politikusok, köztük Hankó Faragó Miklós sem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Horn Gábor közlése szerint az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén sem formálisan, sem informálisan nem javasolta senki a három képviselő kizárását, nem volt ilyen előterjesztés. A távirati iroda szabad demokrata forrásokból úgy értesült, hogy a kizáráshoz szükséges kétharmados többség nem is lett volna meg az ülésen, de többen is felvetették, hogy a politikusok önmaguktól mondjanak le.

Erre a kérdésre Horn Gábor annyit felelt, hogy a belső vitáról nem akar többet mondani. Más szabad demokrata források egyébként azt mondták, hogy a vitát nem önmagában az robbantotta ki, hogy a képviselők nem akartak szavazni, hanem az, hogy döntésükkel szembementek a párt vezető testületeinek, köztük az SZDSZ belső parlamentjeként számon tartott országos tanács döntéseivel.

Horn Gábor az MR1-Kossuth rádiónak pénteken úgy nyilatkozott, hogy a vita ugyanakkor nincs lezárva, hiszen az ügy nem maradhat következmények nélkül. Arra a kérdésre, hogy mire számíthat a három politikus, azt mondta: a pénzbüntetéstől kezdve, többféle szankció is szóba kerülhet, de erről sem beszéltek.