2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Járai Gyurcsányt, Bajnait és a buta közgazdászokat okolja

2009.04.18. 15:24 Módosítva: 2009.04.18. 15:31
Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Veres János, Kóka János és Simor András jelenlegi MNB-elnök is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért - jelentette ki Járai Zsigmond volt jegybankelnök a Fidelitas szombati konferenciáján. Járai szerint a válságból úgy lehet kilábalni, ha először a gazdaságot teszik életképessé.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért - jelentette ki Járai Zsigmond volt jegybankelnök a Fidelitas szombati konferenciáján Budapesten. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon mellett a pénzügyminiszterek, így Draskovics Tibor és Veres János, de gazdasági miniszterként Kóka János is felel a mára kialakult helyzetért - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki a Fidesszel szövetséges szervezet által Kockára tett jövő címmel megrendezett konferencián beszélt.

A volt jegybankelnök szerint a politikusok, gazdaságpolitikusok mellett a "pénzéhes bankárok" is felelősek a mai helyzetért. Járai Zsigmond a felelősök között említette Simor András jelenlegi MNB-elnököt is, aki - szavai szerint - azért felel, mert - más egyéb mellett - részt vett a kormány konvergenciaprogramjának kidolgozásában. Emellett - hangsúlyozta - a "buta közgazdászok" szintén felelősek.

Megjegyezte: e három kör a világon mindenütt felelős a kialakult helyzetért, ám Magyarországon ez még felfokozottabban igaz. Mint mondta, azt nem lehet tudni, hogy a felelősek nem vették észre, vagy direkt nem kezelték megfelelően a válságot. Ez utóbbi megállapítással kapcsolatban Járai azt mondta: valószínűleg a tudatlanság, a hozzá nem értés, a társadalmi felelősség teljes hiánya a gond.

A kilábalással kapcsolatban Járai Zsigmond azt mondta: ezt nem költségvetési eszközökkel kell megtenni, hanem először a gazdaságot kell életképessé tenni. Úgy vélte, a gazdaság attól nem lesz életképes, ha a költségvetést kiegyensúlyozzák és a költségvetési kiadásokat visszafogják.

"Minél többet levágnak a költségvetés kiadásából, annál rosszabb helyzetbe kerül a gazdaság (...) annál kevesebb lesz a költségvetés bevétele is, annál több lesz a munkanélküli, kevesebb lesz az adófizető, és egyre lejjebb fogunk kerülni" - fejtegette. Kijelentette: a magas adókat, az óriási bürokráciát és a hihetetlen korrupciót kellene kezelni, illetve pénzt kell nyomni a gazdaságba.

Járai Zsigmond azt mondta: hisz abban, hogy a radikális adócsökkentés, az adóegyszerűsítés, az APEH státusának megerősítése, valamint az APEH politikai célú felhasználása helyett a valóságos adóellenőrzés javít az adómorálon.

Járai Zsigmond az IMF-hitel kapcsán kijelentette: "állítólag Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kiadta belső körökben, hogy ez a hitel arra szolgál, hogy újra megnyerjük a választásokat belőle". Ez nem lendíti fel a gazdaságot - jegyezte meg a volt MNB-elnök, majd hozzátette: ha lejár ez a hitel, újra a fizetésképtelenség szélén fogunk állni.