Eljárás indult a holokauszttagadó felvonulás miatt

2009.04.20. 10:53 Módosítva: 2009.04.20. 13:24
Közösség elleni izgatás miatt indított büntetőeljárást a rendőrség a szombati holokauszttagadó felvonulás miatt. A két gyanúsított - a Független Hírügynökség információi szerint - a Magyar Gárda két tagja, akik felszólaltak a rendezvényen.

Szombaton délután egy magánszemély jelentett be demonstrációt a rendőrségen: a Clark Ádám térről vonultak a tüntetők a Budai Várba. A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, miután nem állt fenn egyetlen ok sem, ami miatt megtilthatta volna.

A gyülekezésről szóló törvény szerint ugyanis akkor lehet megtiltani, hogyha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható vagy ha a rendezvény népképviseleti szerv működését akadályozza. A demonstrációra körülbelül két-háromszázan mentek el, többségében kopaszra nyírt, katonai egyenruhát viselő fiatalok és gárdisták vonultak rendőri kísérettel.

A menet elején egy transzparenst vittek, amelyre magyarul és németül azt írták: "az igazság szabaddá tesz", feltehetően utalva az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján olvasható "Arbeit macht frei", (A munka szabaddá tesz) feliratra ("az igazság szabaddá tesz" mondás eredetileg a Bibliában szerepel).

A demonstráción az is elhangzott: semmi nem igaz a holokausztból. A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délelőtti közleménye szerint a rendezvényen nem történt olyan esemény, amely miatt a helyszínen be kellett volna avatkozniuk.

Az elhangzott beszédek tartalma alapján ugyanakkor a BRFK büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás gyanúja miatt két ember, D. István és D. Endre János ellen. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a két gyanúsított a Magyar Gárda tagja. A közleményből az nem derül ki, hogy pontosan mi merítette ki a közösség elleni izgatás fogalmát.

A rendőrség közleményében azt is leszögezi, hogy a rendezvény biztosítása közben a hatályos jogszabályok szerint jártak el, a feladatukat törvényesen és szakszerűen látták el.

Bécsben hétfőn újabb per kezdődött Gerd Honsik ismert osztrák neonáci ellen a holokauszt tagadásának és tiltott eszmék terjesztésének vádjával.