Egyre jobban húz el a Fidesz

2009.04.21. 17:14
Nőtt a Fidesz és az MSZP közti különbség a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint. Ez az első olyan felmérés, aminek alapján a Jobbik elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A válaszadók 60 százaléka még mindig előrehozott választásokat akar.

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnökké válása növelte a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti különbségeket, a Jobbik pedig elérte a parlamentbe jutási küszöböt, derült ki a Századvég és a Forsense legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az április 7. és 17. között 1006 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkeresésével végzett kutatás kimutatta, hogy bár általánosan rossz a közhangulat, áprilisban a választási hajlandóság 59 százalékos volt.

A Fidesz az összes megkérdezett körében 2 százalékpontot javítva 30 százalékon áll, míg az MSZP változatlanul 11 százalékos. A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ támogatottsága egyaránt 1 százalék. A Jobbik szavazóinak aránya jelenleg 3 százalék a teljes lakosság körében, a többi parlamenten kívüli kispárt együttes támogatottsága pedig 1 százalékos.

A biztos pártválasztók közül a felmérés szerint hetven százalék szavazna a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re. A két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF pedig 2, illetve 1 százalékot kapna. A Jobbik viszont - a kutatásokban először - elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a biztos pártválasztók körében.

A Medián múlt héten közzé tett felméréséből még az derült ki, hogy a Jobbiknak lehet esélye a parlamentbe jutásra, bár a szélsőjobboldali párt 4 százalékos támogatottsága már hibahatáron belüli.

Továbbra is negatív a felmérések szerint a Gyurcsány-kormány utólagos megítélése; az összes megkérdezett 73 százaléka adott negatív és 23 százalék pozitív értékelést.

A politikával kapcsolatos általános elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (47 százalék) a kormánnyal és az ellenzékkel is elégedetlen.

A Bajnai-kormány felállása után sem változott érdemben a közhangulat, a válaszadók közel 60 százaléka továbbra is az előre hozott választások mellett áll, olvasható a tanulmányban. A válaszadók 28 százaléka tartja alkalmasnak Bajnai Gordont miniszterelnöknek, 42 százalékuk szerint alkalmatlan erre a posztra, sőt a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az MSZP szavazói továbbra is inkább Gyurcsány Ferencben bíznak (44 százalék), mint Bajnai Gordonban (27 százalék).