Kolompár Orbánt gyanúsítottként hallgatták ki

2009.04.21. 16:38
Ismét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújába keveredett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Nem ez az első eset, tavaly egyszer 13, egy másik esetben pedig 140 millió forintot kerestek rajta.

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt kedden, közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Az ügyben a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala folytat vizsgálatot ügyészségi felügyelet mellett, mondta a főügyész-helyettes. Hozzátette, a gyanúsítottként kihallgatott Kolompár Orbán nem tett vallomást és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen.

Egy másik ügyben Kolompár Orbán ellen 2008. decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A vád szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - amelynek szintén elnöke - valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert, 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból lehívott 7,2 millió forintot.

Szintén jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntett alapos gyanúja miatt indított eljárást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség négy roma érdek-képviseleti szervezet ellen. Ezek közül az egyiknek a vezetője Kolompár Orbán. A szervezetek 255 millió forint állami támogatást nyertek, melyből a már folyósított 140 millió forint felhasználását fiktív számlákkal igazolták, mondta Szabó Ferenc.