Nem győzték meg a bolíviaiak Balázs Pétert

2009.04.21. 12:30
Az új magyar külügyminiszter szerint a bolíviai hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy tényleg az ország elnöke elleni merényletre készültek a Santa Cruzban meggyilkolt magyarok. Balázs Péter szerint nem biztos, hogy félni kell az orosz gazdasági terjeszkedésről. Több nagykövetséget is bezárnak majd a takarékosság jegyében.
balazs peter

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott Balázs Péter, Magyarország új külügyminisztere. "Nem látom bizonyító erejű jelét annak, hogy ezek az emberek, akiket részben legyilkolt a rendőrségi kommandó, valóban a bolíviai elnök elleni merényletre készültek." – mondta újságírói kérdésre a Rózsa-Flores üggyel kapcsolatban. A magyar-spanyol-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót és társait a bolíviai kormány fegyveresei szombaton gyilkolták meg. Megölték a magyar nemzetiségű Magyarosi Árpádot és letartóztatták a szintén romániai magyar Tóásó Elődöt.

"Számomra a történet mozaikdarabjai nem illenek össze" – mondta Balázs, aki szerint sokkal több információ jelent meg az ügyről a sajtóban, mint amennyit a magyar diplomácia hivatalosan a bolíviai hatóságoktól megtudott.

Ugyanakkor Magyarország nem feltétlenül készül nemzetközi nyomásgyakorlásra az ügy felderítése kapcsán. Balázs nem biztos abban, hogy szükség van nemzetközi vizsgálatra. "Ezt elsősorban kétoldalúan kell rendezni" - mondta. Balázs szerint az ügyben érintett másik két magyarnak nincs magyar állampolgársága, így miattuk nem kezdeményezett még semmilyen lépést sem a külügy.

Az orosz nyomulásról

Balázs nem csak a bolíviai ügyben nem lát tisztán. A Molban a közelmúltban több mint 20 százalékos befolyást szerzett orosz olajvállalat szándékait illetően is bizonytalan. "Szeretnénk pontosan látni, hogy milyen üzleti, netán politikai szándékok vannak e mögött az akció mögött." – mondta a Szurgutnyeftegaz bevásárlásáról.

Ugyanakkor általában nem tartja feltétlenül veszélyesnek az orosz gazdasági befolyás erősödését. „Oroszország új expanzióba fogott, ez nem egészen átlátható folyamat. Azon vagyunk, hogy megfejtsük ezt. Látnunk kell, hogy nem feltétlenül negatív jelenségről van szó - a gazdasági fejlődés stabilitást hozhat, ráadásul előnyös lehet a magyar gazdaságnak is" – fogalmazott.

Ahol csak magunkra számíthatunk

Balázs szerint különösen fontos, hogy a magyar diplomácia egyaránt odafigyeljen mind a hét szomszédos országra. Jelezte, hogy a nagyhatalmakkal kapcsolatban egy szövetségi rendszerben tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, de a szomszédságpolitikában Magyarország csak magára számíthat. Ezen a területen Balázs célja, hogy idővel kijelenthesse, hogy először a történelemben Magyarországot csupa barát veszi körül.

Pénzre megy a külügy

„Legfőbb feladat a válságkezelő program kommunikálása és támogatások - politikai, morális és anyagi – szerzése" – mondta saját dolgáról Balázs. Vagyis vélhetően a külügyminisztérium is érdemben részt akar venni az IMF-EU hitelekről szóló tárgyalásokban.

„Számot vetettünk a lehetőségeinkkel, tudjuk, hogy addig lehet nyújtóznunk, ameddig a takarónk ér. De lehet a takarót is nyújtani" – mondta. Az utolsó mondat arra utal, hogy a kormány valószínűleg engedményeket próbál majd kicsikarni a hitelezőktől. Vélhetően a költségvetési hiány tervezett mértékén akarhat a kormány módosítani, esetleg újabb hitelekről kellhet ősszel tárgyalni.

Spórolás

A válság a magyar diplomáciát is érinti, ezért spórolás várható. A következő hetekben megvizsgálják, hogy melyik követségeket lehet bezárni. "Ma teljesen világos, hogy az adott körülmények között a 118 külképviseletből álló hálózatot nem tudjuk fenntartani" – jelentette ki Balázs. Arról máris született megállapodás, hogy 15 távoli országban a német követség adja ki a magyar vízumokat is.