Semmitmondó válasz a lelőtt magyar ügyében

2009.04.23. 21:15
Gyilkossággal gyanúsítják azt az amerikai katonát, aki lelőtt egy Irakban dolgozó magyar fiatalembert, gyakorlatilag ennyi derül ki abból a levélből, amit az Egyesült Államok küldött, többszöri sürgetés után a magyar külügynek. Arról nem szól az írás, hogy Amerika hajlandó-e kárpótlást fizetni a lelőtt férfi családjának.

A Külügyminisztérium csütörtökön este megkapta az amerikai tájékoztatást az Irakban lelőtt magyar ügyében, mondta Kohári Lajos. A külügyi szóvivő-helyettes szerint a válasz lényege, hogy az elkövetőt gyilkossággal gyanúsítják, és az ügyet vizsgálati nyomozati eljárás keretében vizsgálják, aminek lezárulta után újra tájékoztatják a magyar felet. Kohári szerint az amerikai fél nem indokolta, hogy miért csak a történtek után egy hónappal tájékoztatták Magyarországot. Ahogy a tájékoztatásban arról sincs szó, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e kártérítést fizetni a lelőtt magyar férfi családjának.

Az amerikai válasz azt követően érkezett meg csütörtökön este, hogy Balázs Péter külügyminiszter személyesen kért információt a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől. Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfit, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az elhunyt családja csütörtökön jelentette be, hogy másfél millió dolláros (mintegy 350 millió forintos) kártérítési pert indítanak. A családot jogi képviselője Bárándy György lesz. Ő képviselte hat évvel ezelőtt a győri Varga-Balázs Péter családját a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban.