Újabb gyanú Hunvald ellen

2009.04.23. 15:30 Módosítva: 2009.04.23. 15:35
Kardos Péter pénzügyi bizottság volt elnökének szavazatait többek között úgy biztosította Hunvald György, hogy barátjának mintegy bruttó 100 ezer forintos állást, illetve később bruttó 260 ezer forintot jelentő tanácsadói megbízást adott. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama két gyanúsítottja, Hunvald illetve Kardos részben elismerte ezt az ügyészségi vádat, a barát azonban tagad.

Újabb gyanú merült fel az erzsébetvárosi ingatlanpanama nyomozása közben Hunvald György VII. kerületi polgármester ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség újabb gyanúja szerint a polgármester állást adott Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottsága volt elnöke élettársának, Kardos szavazataiért cserébe.

Mivel kevesellték az állásban kapott pénzt (bruttó 96 ezer 800 forint az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadónál, adminisztrátor-asszisztensként), megbízási szerződés alapján további pénzeket adtak ki Kardos egy barátján keresztül is az élettársnak. A szerződés alapján a barát 2008 szeptemberétől 260 ezer forintos tanácsadói díjat kapott havonta. Az újabb gyanúsításokat Hunvald részben elismerte, Kardos szintén, de barátja megtagadta a vallomástételt.

Kardos barátja valójában nem végzett tanácsadói tevékenységet, de szeptembertől december végéig összesen bruttó 1 millió 40 ezer forintot fizettek ki a nevére. Hunvald György egyébként tavaly december végén felbontotta a szerződést, miután december 10-én Kardos előzetesbe került.(A férfi egyébként 2006-ban már kapott a polgármesteri keretből egy bérlakást, csak mert ismerte Kardost. Egyébként ő is régebb óta gyanúsítottja az ügynek.)

Hunvald György a hűtlen kezelés és az okirat hamisítás lényegét elismerte, de tagadta a hivatali vesztegetést. Kardos Péter részben ténybeli beismerő vallomást tett, Kardos barátja megtagadta a vallomástételt.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama tavaly november végén kapott nagy visszhangot: a gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet.

Az ügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház eladása kapcsán gyanúsították meg az érintetteket. Az önkormányzatnak ezzel majdnem egymilliárd forintos kárt okoztak a csalók, és megkísérelték további, több mint másfélmilliárdos üzletek nyélbe ütését. A főügyészség tavaly október vége óta 12 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 8 szabadlábon védekezik. Az üggyel kapcsolatban Hunvald György mellett Gál György, a kerületi képviselőtestület gazdasági bizottságának elnöke (aki csúszópénzeket kapott), és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke és az értékbecslő is előzetes letartóztatásban van.

A polgármester ellen az eredeti gyanúsítás: "különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények". Az év elején újabb gyanú merült fel mindhárom politikussal kapcsolatban, hivatali visszaélés gyanúja. Ezek szerint rokonaiknak, ismerőseiknek bérlakásokat utaltak ki, azonnali, kedvezményes vételi lehetőséggel. A nyomozás még tart.