A KDNP meglátta a Gyurcsány–Jobbik-tengelyt

2009.04.24. 13:16 Módosítva: 2009.04.24. 14:36
Két hét után döbbent meg a Gyurcsány-kormány utolsó intézkedésén Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP népjóléti kabinetjének vezetője. A szocialista kormány – egyébként törvényi kötelezettsége alapján – 25 millió forintot adott a Csurka István vette Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványnak. Soltész szerint ez azt bizonyítja, hogy a kormány pénzeli a Jobbikot, a Jobbik szerint viszont nekik nincs közük a szervezethez.

Soltész Miklóst megdöbbentette, hogy „a Gyurcsány-kormány egyik utolsó intézkedésével 25 millió forintot adott a Jobbik pártalapítványának, a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványnak”. A Fidesz–KDNP népjóléti kabinetjének vezetője pénteken több mint két héttel az erről szóló sajtóhírek után emelt szót az utalás ellen.

„A Magyar Közlönyben jól látható az a ténykedése a leköszönő, bukott Gyurcsány-kormánynak, miszerint a Jobbik pártalapítványának, a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványnak (...) azonnal hatállyal 25 millió forintot adott” – fogalmazott Soltész Miklós. Úgy vélte, a szocialisták végérvényesen bebizonyították, hogy „ők pénzelik a Jobbikot”, és a szocialisták érdekét szolgálja a Jobbik fennmaradása. Miközben a kormány a Jobbikot támogatja, idén még egy fillért sem adott a fogyatékos embereket támogató szervezeteknek.

Az ellenzéki politikus arról viszont nem beszélt, hogy állami támogatásra a pártalapítványokról szóló törvény tavaly elfogadott módosítása értelmében minden olyan alapítvány jogosult, amelynek létrehozója az országgyűlési választásokon elérte a szavazatok egy százalékát.

A képviselők 2008 szeptemberében csaknem egyhangúlag fogadták el, hogy a parlamenti pártokat előnyben részesítő korábbi mandátumarányos helyett szavazatarányos legyen a politikai alapítványi pénzek elosztása.

A módosításra egyébként az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést, mely alapján az elosztható keretből a MIÉP–Jobbik a Harmadik Út nevű választási párt alapítványát évi 25 millió forint illetné, míg a Fidesz és a KDNP alapítványai 536, 7 milliót kapnak az anyapártok
ennél is jóval nagyobb állami támogatásán túl, reagált Soltész kijelentéseire a kormányszóvivő, és azt mondta, hogy a fideszes jogértelmezés szerint őket is az MSZP-kormány pénzeli.

A támogatott Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványról is több hírben szerepelt, hogy nincs köze a Jobbikhoz. A 2006-os közösködés ellenére, amikor a választáson 2,2 százalékot ért el a MIÉP–Jobbik a Harmadik Út, megszűnt a kapcsolat. A Jobbik pártigazgatója szerint ők is decemberben értesültek róla, hogy Csurka Istvánék alapítványt hoztak létre, abban aktív jobbikos nem kapott helyet.