Lemondott Hunvald

2009.04.24. 12:11 Módosítva: 2009.04.24. 12:20
Lemondott képviselői mandátumáról Hunvald György, előzetes letartóztatásban lévő erzsébetvárosi polgármester - közölte Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az MTI-vel.

Az MSZP budapesti elnöksége és Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselői többször kérték már levélben Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros előzetes letartóztatásban lévő polgármesterét, hogy mondjon le fővárosi önkormányzati képviselői mandátumártól. Burány Sándor korábban közölte: ugyan továbbra is bíznak a képviselő ártatlanságában, ám a fővárosi költségvetés elfogadása érdekében mégis erre a lépésre kérték őt. Burány Sándor szerint napokon belül összeül az MSZP budapesti párttanácsa, amely dönt arról, hogy ki kerüljön Hunvald György helyére a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójába.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama tavaly november végén kapott nagy visszhangot: a gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet.

DBELO20081223008

Az ügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház eladása kapcsán gyanúsították meg az érintetteket. Az önkormányzatnak ezzel majdnem egymilliárd forintos kárt okoztak a csalók, és megkísérelték további, több mint másfélmilliárdos üzletek nyélbe ütését. A főügyészség tavaly október vége óta 12 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 8 szabadlábon védekezik. Az üggyel kapcsolatban Hunvald György mellett Gál György, a kerületi képviselőtestület gazdasági bizottságának elnöke (aki csúszópénzeket kapott), és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke és az értékbecslő is előzetes letartóztatásban van.

A polgármester ellen az eredeti gyanúsítás: "különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények". Az év elején újabb gyanú merült fel mindhárom politikussal kapcsolatban, hivatali visszaélés gyanúja. Ezek szerint rokonaiknak, ismerőseiknek bérlakásokat utaltak ki, azonnali, kedvezményes vételi lehetőséggel. A nyomozás még tart.

Csütörtökön újabb gyanú merült fel Hunvald György ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség újabb gyanúja szerint a polgármester állást adott Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottsága volt elnöke élettársának, Kardos szavazataiért cserébe.