Szili kérte Szekerest, találjon ki valamit

2009.04.24. 15:48 Módosítva: 2009.04.24. 16:28
Az érdeklődés nem túl nagy a téma iránt, mégis lokátorellenességi versenyfutásba váltott a pécsi polgármester-választás kampánya. A fideszes jelölt Tubes-napot hirdetett, Szili Katalin pedig előásta Szekeres Imrének írt levelét, amelyben kemény hangon kérleli a honvédelmi minisztert, találjon ki valami mást.

Egy évig működött a Honvédelmi Minisztérium Tubes-ügyi tájékoztatási irodája Pécsett, de miután az érdeklődök száma összesen sem érte el az ötvenet, pár napja bezárták

A NATO-lokátort övező érdektelenség és unalom ellenére az utóbbi időben mégis a katonai beruházás lett a polgármester-választás legizgalmasabb témája, miután a sikertelen népszavazáson mégiscsak negyvenezren szavaztak ellene. Mindegyik jelölt az építés ellen van, a korteskedésnek azt kell eldöntenie, hogy ki nem akarja leginkább vagy leghitelesebben az objektumot.

A fideszes polgármester-jelölt, Páva Zsolt szombatra családi napot szervezett, ahol szintén a lokátor elleni tiltakozás lesz a fő csapásirány.

Az ellenzéki jelölt már eddig is elszánt nyilatkozatokat tett a túrázók számára fontos kirándulóhely megőrzése érdekében, most az Összefogás Pécsért Egyesülettel közös egész napos rendezvényen is bizonyíthatja, hogy a fideszes városvezetés lehetne a legbiztosabb megoldás a terv végleges megtorpedózásához.

Miután azonban az MSZP-s Szili Katalin is Tubes-ellenes hangot ütött meg, Páva fő érve az, hogy a kormányoldal, és Szili sem támogatta azt a fideszes törvényjavaslatot, amely az építési engedély ügyében visszaadta volna az önkormányzat jogát a fellebbezéshez.

A polgármester-jelölt Bánki Erik országgyűlési képviselővel együtt februában nyújtott be egy módosító javaslatot, amiben azt kezdeményezték, hogy a helyi építésügyi hatóság halasztó hatályú fellebbezéssel élhessen az építési engedélyezési eljárásban. A kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló, tavaly elfogadott törvény alapján ugyanis ez a lehetőség a Tubes ügyében megszűnt.

Az ellenzéki nyomulást látva Szili Katalin is programszintre emelte a Tubest.

A házelnök pécsi csapata a hét elején plagizálással vádolta a másik oldalt, miután a Szilit támogató Helló Pécs mozgalom április 18-án szintén családi napot tartott. A mozgalom közleménye szerint Páva csak másolta az ötletet, amelyet a szocialista politikus számára saját programjának bemutatására találtak ki.

Szili azonban tartalmilag is igyekszik felzárkózni az ellenzéki jelölt NATO-beruházás elleni arcvonalához.

„Imre! Nem szeretnék a Tubesre radart! Ez a lehető legrosszabb ötlet volt! Nagyon kérlek, találjatok ki valamit!" - ezek a felkiáltó jelekkel tűzdelt sorok a házelnök eddig nem nyilvános levelezéséből kerültek elő. A tavaly nyári keltezésű, kézzel írott lap, amely az Indexhez került, jelzi, hogy a szocialisták között sem volt egyetértés az ügyben.

Szili jelezte Szekeres Imrének, a honvédelmi tárca vezetőjének, hogy a Pécsett elrendelt építési tilalom miatt indított per ügyében a jövő nemzedék ombudsmanához fordult.

A 2008 júniusában elküldött levélben a házelnök arra kérte Fülöp Sándort, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a HM által bíróságra vitt pécsi tilalommal kapcsolatban „az állampolgárok érdekeit figyelembe véve szülessen döntés".