Ügyészségen a dunaújvárosi polgármester ingatlanügye

2009.04.28. 06:33 Módosítva: 2009.04.28. 06:33
A Fejér Megyei Főügyészség szerint Kálmán András (MSZP) dunaújvárosi polgármester megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, de mivel mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőről van szó, a nyomozás átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF), írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Keresztes Imre, a KNYF vezetője a lapnak elmondta: áttanulmányozzák az eddig keletkezett iratokat, ha szükséges, további nyomozati cselekményeket folytatnak le, és azután döntenek arról, hogy kezdeményezik-e a legfőbb ügyésznél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A nyomozás határideje július 2.

Kálmán András polgármester
Kálmán András polgármester

A Magyar Nemzet szerint egy frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumigyártó cégnek.

Az ügyleten a lap szerint mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg.