Gumibot a közterületesnek, gázspray a polgárőröknek

2009.05.04. 07:37
A közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját.

Egy új kormányjavaslat bővítené a közrend fenntartásában érintett szervezetek - a fegyveres biztonsági őrség, a közterület-felügyelet, az erdő-, illetve mezőőri szolgálatok, a polgárőrség - jogosítványait, de együttműködési kötelezettséget írna elő a rendőrséggel, írja a Népszabadság.

A közterület-felügyelők kényszerítő eszközként ma csak könnygázsprayt használhatnak. Ezt bővítené ki a javaslat 23. paragrafusa a gumibotokra, amelyeket csak a testi épségüket közvetlenül fenyegető támadás esetén használhatnák, előzetes figyelmeztetés után. Gumibothasználatról utólag jelentést kell tennie a közterület-felügyelőnek a rendőrségnek. Az intézkedés elszenvedője pedig a gumibothasználat ellen panasszal élhet a rendőrségen a javaslat szerint.

Ezen kívül a "súlyos sérüléssel fenyegető, vagy a személye ellen intézett támadás, illetőleg az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető magatartás elhárítására, valamint vagyonvédelemre" a közterület-felügyelő "szájkosárral ellátott szolgálati kutyát" is alkalmazhat.

A gumibot és a könnygázspray a törvényjavaslat szerint ugyanolyan típusú lenne, mint a rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközök.

A polgárőrök jelenleg sem fegyvert, sem közbiztonságra veszélyes eszközt nem tarthatnak maguknál. Ezen is enyhítenének, a rendőrségtől vásárolt gázsprayt engedélyeznék.

A tervek szerint a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is üzemeltethetne térfigyelő kamerákat, így az önkormányzatok a rendőrségtől függetlenül, maguk is kialakíthatnának térfigyelő rendszereket.

Egy másik módosítás szerint a közterület-felügyelők is elszállíthatnák a tiltott helyen parkoló, a forgalom biztonságát veszélyeztető autókat. Elvihetnék a közterületen hagyott, rendszám nélküli járműveket is.

"A közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról" szóló T/9555. számú igazságügyi és rendészeti miniszteri törvényjavaslat általános vitáját a tervek szerint a május 18-19-i ülésen kezdi meg az országgyűlés.