Üzemzavar a paksi atomerőműben

2009.05.05. 18:11 Módosítva: 2009.05.05. 19:38
Karbantartás közben leesett egy műszer a négyes blokk reaktorcsarnokában, a nemzetközi nukleáris eseményskála szerint ez kettes fokozatot ér. Bajnai a helyszínen tájékozódott.

Kisebb üzemi baleset történt a paksi atomerőműben hétfőn délután. Az eddigi információk szerint a karbantartás alatt álló négyes blokk reaktorcsarnokában daruval emeltek egy műszert - neutron fluxusmérőt -, a daru kötele elszakadt, és a műszer leesett. Senki sem sérült meg.

Mittler István, az atomerőmű szóvivője megkeresésünkre megerősítette a hírt. Kedd esti közleményében azt írta, személyi dóziskorlát túllépés, radioaktív kibocsátás nem történt.

"Ezt az eseményt – mivel a dózisteljesítmény a mérőlánctól 1 m távolságra meghaladta az 50 mSv/óra értéket – az atomerőmű szakemberei az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának (OAH NBI) egyetértésével a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) kettes fokozatba (üzemzavar) sorolták" - olvasható a közleményben.

Paksi Atomerőmű
Paksi Atomerőmű

Az erőmű másik három blokkja továbbra is teljes kapacitással vesz részt a villamosenergia-termelésben, a 4-es blokk főjavítása ütemterv szerint folyik.

Bajnai Gordon miniszterelnök Pécsről hazafelé megszakította útját, hogy személyesen kérjen tájékoztatást a történtekről - közölte a kormányszóvivői iroda.

1991-ben vezettük be a skálát

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 1990-ben dolgozta ki a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálát (International Nuclear Event Scale), amelyhez Magyarország 1991. június 1-jén teljes körűen csatlakozott. A skála alkalmazásának célja a lakosság és a sajtó közérthető tájékoztatásának segítése azáltal, hogy a biztonsági jelentőséggel bíró események súlyát egyetlen számmal érzékelteti. A skálán belüli események közül legenyhébb az 1. szintű, amely az engedélyezett üzemi állapottól való eltérést jelenti.

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint kettes besorolás alá esnek azok a műszaki üzemzavarok, vagy rendellenességek, amelyek ugyan közvetlenül vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport