Megint előrehozott választásokról beszélt az MSZP

2009.05.15. 07:17 Módosítva: 2009.05.15. 07:34
Megfordult a szereposztás az MSZP-ben. Eddig a zömmel megyék ellenezték az előrehozott választást, és Gyurcsány lemondása után csak néhány vezető kardoskodott a törülköző bedobása mellett. A pécsi vereség azonban sokkolta a szocialistákat, és már többen is úgy látják, hogy jobb gyorsan túl lenni a vereségen, mielőtt beérnek a Bajnai-csomag intézkedései. A jelek szerint azonban ezt a vitát sikerült pár hónapra elnapolni.

A pécsi vereség újra megnyitotta a választások előrehozásának kérdését az MSZP-ben . Az elnökségi ülésén többen kétségbeestek, hogy akkor mi is fog történni a következő országgyűlési választásokon, ráadásul az EP-választásokon is borítékolható a bukás. A pécsi fiaskó után prognózisukat is módosították a szocialisták: korábban a nyilvánosságnak öt-hét befutóról beszéltek, a párton belül pedig ötről, az új félhivatalos verzió most négy szocialista kéviselővel számol.

DPECS20090505002

Az előrehozott választást sürgetők logikája szerint, ha az EP-választáson úgyis biztos a bukás, akkor célszerűbb ezzel együtt vagy ehhez közeli időpontban letudni az országgyűlési választást is. Lehetőleg addig, amíg Bajnai programja (l. a 13. havi nyugdíj kilövése és az ingatlanadó körüli vita) le nem darálja a maradék szocialista bázist. Információink szerint most leginkább a megyék aggódnak, noha korábban éppen ők tiltakoztak legkitartóbban az előrehozott választás ellen. (Emlékeztetőül: a megyék április elején még Bokros Lajost is hajlandók lettek volna miniszterelnökül elfogadni, csak ne kelljen 2010 előtt ráfordulni a választásokra.)

Másfél hónapja ideológiai érvként az is lehangzot, hogy áruló, aki önként átadja Orbánnak a négy évre kapott hatalmat, miközben, ha jól menedzselik a válságot, akkor egy év alatt talán egy kicsit feljebb lehet tornászni az MSZP népszerűségét. Most viszont múlik a kormányfő megtalálását követő megkönnyebbülés, és gondolják, minél korábban veszi át a Fidesz a kormányrudat, annál gyorsabban amortizálja népszerűségét, így 2010-es önkormányzati választásokon esetleg még lehet remény. Az előre hozott választás korábbi hívei abban bíztak, hogy a Gyurcsány lemondása utáni társadalmi megkönnyebbülés miatt talán nem szerezne a Fidesz kétharmados többséget.

Mára viszont épp az előre hozott választás korábbi hívei higgadtak le, és kardoskodnak a kitartás mellett. Szerintük ha az MSZP most kiszáll a rendszerből, akkor nem mossa le magáról, hogy mindenbe belebukik, és a választók valószínűleg nem bocsátják meg, hogy meg sem próbálta kezelni a válságot. Ez az összes MSZP-s nagyot magával rántaná, hiszen majdnem mindegyikük a válság elől menekülő kormánytag lenne. Ha viszont a párt kitart, akkor kínkeservesen bár, de egy kevés sikert is kommunikálhat, például azt, hogy stabilizálta a forintot, illetve elkerülte az államcsődöt.

Így egy viszonylag szélesebb konszenzust sikerült teremteni arról, hogy az MSZP egyelőre kitart. Ez persze nem jelenti azt, hogy az előrehozott választás ügye lekerült a napirendről, legfeljebb azt, hogy jó esetben decemberben bukkan fel újra. Akkor viszont a párt azt kommunikálhatja, hogy miután sínre tette az országot, tervezett módon, saját akaratából lép hátra.