Prostikat futtatott Bécsben a cigány kisebbség elnöke

2009.05.20. 08:35
Első fokon, nem jogerősen folytatólagosan elkövetett csalás, kerítés, kitartottság és személyi szabadság megsértése miatt ítélte letöltendő börtönre a bíróság Horváth Elemért a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét. A férfi a vád szerint prostituáltakat futtatott az osztrák fővárosban, egy másik ügyben hitelkártya-csalással vádolják.

Két alkalommal is a vádlottak padján ült a napokban a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon Horváth Elemér, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, írja a kisalfold.hu. Az egyik ügyben Horváth Elemért és társait azzal vádolták, hogy több lányt is futtattak Bécsben, a Prater környékén.

A vádlottak az egyik lányt fenyegetéssel és bántalmazással bírták rá, hogy Ausztriában árulja a testét. Amikor a nő ellenkezett, betuszkolták a kocsiba és kivitték Bécsbe. A prostituált egy osztrák kuncsaftjától kért segítséget, így sikerült megmenekülnie.

A nőt ezután gyermekeivel zsarolták futtatói, mondván, hogy bajuk esik, ha nem engedelmeskedik. A lány ezután tett feljelentést a rendőrségen.

Kerítés, kitartottság, csalás és személyi szabadság megsértése miatt a bíróság Horváth Elemért 2 év 6 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől. Az ügyben szereplő rokon, H. R. hasonló bűncselekmények miatt 1 év 6 hónap börtönt kapott. Az ügy másik két vádlottját ugyancsak végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A másik ügyben az összesen huszonnyolc vádlott egyike volt a helyi elnök, valamint élettársa is. A vád szerint a férfi több alkalommal működött közre abban, hogy mások hitelkártyához juthassanak hamis munkáltatói jövedelemigazolással, amelyeket felesége készített.

Az így felvett kölcsönből Horváth Elemér is részesült, amit aztán nem fizettek vissza a pénzintézetnek. Horváth Elemér összesen 1,29 millió, míg élettársa, K. A. 2,95 millió forint hitel felvételében működött közre.

A bíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt Horváth Elemért 1 év 4 hónap börtönre és 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott felmentésért fellebbezett. A férfi élettársa, K. A. nem jogerősen ugyancsak 1 év 4 hónap börtönt, valamint 2 év közügyektől eltiltást kapott. A nő enyhítésért fellebbezett.