Eszter, Eliza
14 °C
19 °C

Ejtették az izgatásgyanút a holokauszttagadók ellen

2009.05.21. 15:20 Módosítva: 2009-05-21 16:34:36
Már nem gyanúsított a két szónok, akik holokauszt tagadó kijelentéseket tettek még április közepén, a budai Várban megtartott egyik demonstráción. A két szónok ellen közösség elleni izgatás miatt indult eljárás, de ez ellen panaszt tettek az ügyészségnél, ahol helyt adtak a panasznak.

Az I.-XII. kerületi ügyészség elfogadta a két korábbi gyanúsított panaszát - erősítette meg Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az indoklás szerint a két férfi tettei nem valósítják meg a közösség elleni izgatást. Ez azt jelenti, hogy már nem gyanúsítottak az ügyben. A nyomozás azonban ezzel nem szűnt meg, csak ismeretlen tettes ellen folyik tovább - mondta a szóvivő.

A rendőrségen belső vizsgálat is indult az ügyben, mert nem világos, hogy a helyszínt biztosítók miért nem avatkoztak közbe a közösség elleni izgatást észlelve. A Független Hírügynökség információi szerint a budapesti főkapitány már korábban leadta a jelentést az ügyről, de a végső szót a rendőrségen belül az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálata mondja ki.

Az ORFK-n későbbre ígértek tájékoztatást a Bencze József országos főkapitány által elrendelt belső vizsgálat eredményéről.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, április 18-ára egy magánszemély jelentett be demonstrációt a rendőrségen: a Clark Ádám térről vonultak a tüntetők a Budai Várba. A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, miután nem állt fenn egyetlen ok sem, ami miatt megtilthatta volna. A demonstrációra körülbelül két-háromszázan mentek el, többségében kopaszra nyírt, katonai egyenruhát viselő fiatalok vonultak rendőri kísérettel. A menet elején egy transzparenst vittek, amelyre magyarul és németül azt írták: "az igazság szabaddá tesz", feltehetően utalva az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján olvasható "Die Arbeit macht frei", (A munka szabaddá tesz) feliratra. A demonstráción az is elhangzott: semmi nem igaz a holokausztból.

A rendezvényen részt vett a Magyar Gárdából 2008 őszén kivált egy csapat is, egyenruhában. Vezetőjük, a szintén a gárdából kivált Dósa István, egykori gárda-főkapitány volt, ő volt az egyik szónok is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben közösség elleni izgatás miatt indított eljárást, a holokauszt tagadást ugyanis itthon nem bünteti a törvény. Az ügy kirobbanása után több politikai szereplő is felvetette, hogy jogszabályi változtatás szükséges, hogy büntethető legyen ez a cselekmény, mint több más európai országban is.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.