Bennfenteskedő bloggerek idegesítik a szocialistákat

2009.05.22. 12:12 Módosítva: 2009.05.22. 12:12
A Heti Válasz úgy tudja, hogy az MSZP nemzetbiztonsági szakértői is vizsgálják azokat a „szamizdatban terjedő” leveleket, amelyek a márciusi pártkongresszus előtt születtek, mégis előrevetítették Gyurcsány Ferenc lemondását, az orosz befolyásszerzést a Molban, illetve egy bérgyilkossal kötendő vádalku lehetőségét. Az érintettek szerint fideszes provokációkról lehet szó.

Az egyik bennfentes levél február 18-án látott napvilágot a www.freewebs.com/beszelo címen, és a Reakció szerint Juhász Ferenc, az MSZP volt alelnöke írhatta, vagy olyasvalaki, aki Juhászra akarta terelni a szerzőség gyanúját. Juhász viszont azt mondta a Népszabadságnak, hogy provokációról van szó, és a dokumentum szerzőjét „inkább a Fideszben, Demeter Ervin és Kövér László környezetében kell keresni". Ugyanezt nyilatkozta Szilvásy György volt titokminiszter is: szerinte ugyan vannak igazságelemek az írásban, de az alapmű hazugság, aljas állításokat tartalmaz, és a Heti Válasz saját dezinformációval és provokációval igyekszik azt a szocialistákra kenni.

A februári névtelen levél egy MSZP-s bennfentes nézőpontjából íródott, aki berágott Gyurcsányra. Hosszan taglalja a titkosszolgálat és a szélsőjobb állítólagos együttműködésének folyamatát a Fidesz vezérkarának lehallgatásától az In-Kallal kötött „paktumon", a Magyarok Nyilainak tulajdonított merényleteken, a csőbombás olimpikonon, a dunaszerdahelyi magyarverésen és a szélsőjobboldali mozgalmak manipulálásán keresztül az UD-botrányig. Szili Katalin és Kiss Péter megzsarolásával is megvádolja Gyurcsányt, és azt állítja, hogy a Fidesz lejáratását célzó vádalkut kötöttek Josef Roháccal, az Aranykéz utcai robbantással vádolt szlovák bérgyilkossal.

A másik, terjedelmesebb összeállítást március 4-én helyezték el egyszerre több blogszolgáltatón is Eastcasablanca néven. Ez az iromány elsősorban Gyurcsány és a Gazprom vélelmezett együttműködését elemzi, különös tekintettel a titkosszolgálati szálakra. Azt állítja, hogy Gyurcsány az OTP és a Mol megszerzésére hajt (ezért kellett az UD-botrány is), és Hagyó Miklósnak fogja átjátszani a szocialista pártot. Hagyót a Stasi embereként jellemzi, mert egykor vezetője volt több olyan vállalkozásnak is, amelyet a svájci Zeno Meier üzemeltetett Magyarországon. A HVG már 1998-ban megírta, hogy a volt NDK pártállami pénzeit részben a bécsi CW Bankon keresztül bontották le, és az egyik közreműködő a svájci ügyvéd volt. Hagyó erről 2007-ben azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy a CW-hitelek idején még nem dolgozott a budapesti Meier-cégekben.

Az Eastcasablanca blog jóslataiból annyi mindenesetre valóra vált azóta, hogya Mol egy tekintélyes része gazdát cserélt, igaz arról semmilyen bizonyíték nincs, hogy az üzletnek köze lenne Gyurcsányhoz vagy éppen a Gazpromhoz. Egy strómangyanús vállalat, az orosz Szurgutnyeftegaz vásárolta meg az OMV-től a vállalat 21,2 százalékos részvénycsomagját. Az egyértelműbben bejött a jóslatok közül, hogy Gyurcsány távozott a kormány éléről. Az már korábban kiderült, hogy az NBH által lekapcsolt UD Zrt. a Mol belső elhárításaként is működött az OMV 2007-es kivásárlási kísérlete idején. Márciusi hír, hogy a Gazprom valóban gáztárolót építene Magyarországon.

Az Eastcasablanca májusban új bejegyzéssel jelentkezett, amelyben ismét „oroszbarát hintapolitikával" vádolja a Gyurcsány-kormányt, és úgy véli, hogy a Déli Áramlatról szóló szerződés aláírása után Putyinék ejtették Gyurcsányt, „aki nem egy személy, hanem egy entitás része, mely minden tekintetben egy letűnt viszonyrendszert képvisel". A blogger szerint a volt miniszterelnök Indonéziába menekítette vagyonát, ahol „a mögötte álló Apró-Dobrev család régi szocialista kapcsolatai vannak a segítségére". Ezt a vádat az Index korábban már vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy közpénz nem volt érintve az obskurus bányaüzletben.

A cikket itt lehet kommentálni