Mónus Áron pénzbüntetést kapott

2009.05.26. 13:20 Módosítva: 2009.05.26. 15:08
Jogerős ítélet született a 75 éves férfi ügyében, aki körülbelül 800 Mein Kampfot értékesített, és ezzel megsértette a szerzői jogokat.

Ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte Mónus Áront Hitler Mein Kampf (Harcom) című könyve magyar kiadásának terjesztéséért a Fővárosi Bíróság jogerős határozatában.

A bíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi határozatát, és a vádlottat folytatólagosan elkövetett szerzői jogok vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétsége miatt marasztalta el. A korábbi ítélettel szemben ugyanakkor nem látta bizonyítottnak, hogy tettét üzletszerűen követte volna el.

monus

Mónus Áron 2000-ben a Mein Kampf több mint 600, 2005-2006 között mintegy 200 kötetét értékesítette. A férfit 2006-ban még jogerősen felmentették ugyanezen vád alól, most azért ítélték el, mert a Btk. egy 2002 áprilisi módosítása óta már nem csak az sérti meg a szerzői jogokat, aki ezzel vagyoni hátrányt okoz, hanem az is, akinek célja a haszonszerzés.

Nem kért engedélyt

A ma 75 éves, tanár végzettségű Mónus Áron nagy-britanniai cége 2000 magyar nyelvű példányt nyomtatott a Mein Kampfból 1996-ban. A köteteket a társaság magyarországi fióktelepe jelentette meg. Ezekből 2000 február és augusztus között több mint 600-at értékesítettek. A cégvezetőt szerzői jogok megsértésének vétsége miatt perbe fogták, mert a megjelentetéshez nem kért engedélyt a Németországhoz tartozó Bajorország Szabadállamtól, amely 2015-ig a mű szerzői jogainak birtokosa.

Igaz, ha kéri sem kapja meg, mert Bajorország emberiességi okokból alapvetően nem ad utánnyomási engedélyt Hitler művéből, kizárólag rövid idézetek tudományos felhasználását engedélyezi. Bajorország ugyanakkor kinyilvánította azt is, hogy számára a Mein Kampf nem képvisel vagyoni értéket. Ennek azért van jelentősége, mert Magyarországon 2002 áprilisa előtt az követhette el a szerzői jogok megsértését, aki azzal vagyoni hátrányt okozott.

Mivel a kiadói tulajdonos szerint a Mein Kampfnak nincs vagyoni értéke, a Fővárosi Ítélőtábla 2006-ban bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette Mónus Áront a szerzői jogok megsértésének vádja alól. Ugyanezen perben a közösség elleni izgatásban sem találták bűnösnek a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című könyv magyarországi megjelentetésével összefüggésben.

A haszonszerzés volt a cél

Mónus Áron azonban 2005 novembere és 2006 novembere között újrakezdte az értékesítést. A Mein Kampfnak a korábbi eljárás során lefoglalt és visszakapott 263 példányát saját példányaival együtt könyvesboltoknak bizományos értékesítésre adta át, de postafiókról is lehetett rendelni belőlük. Mintegy 200 könyv kelt el 2800 forintos darabáron, az ebből származó bevétel 560 ezer forint volt.

A terjesztőt feljelentették, újabb eljárás indult ellene. Csakhogy cselekményére nézve már a Btk.-nak a szerzői jogokkal kapcsolatos 2002 áprilisi módosítása volt az irányadó. Vagyis azóta e vétséget nemcsak az követi el, aki azzal vagyoni hátrányt okoz, hanem az is, akinek e tevékenysége haszonszerzésre irányul.

A Fővárosi Bíróság kedden hozott jogerős ítélete szerint a könyv újbóli értékesítéséről, ismételt terjesztéséről van szó, amivel Mónus Áron célja a haszonszerzés volt.

A szerzői jogok minden műre vonatkoznak

A bíróság ezért nem fogadta el azt a vádlotti és védői érvelést, miszerint a Mein Kampf kiadása veszteségesnek bizonyult, ezért az nem minősül haszonszerzésnek. Makai Lajos bíró ezt azzal indokolta, hogy a haszonszerzés nem fedi a nyereséges vállalkozás fogalmát, vagyis nem zárja ki a haszonszerzést az, ha egy könyvnek többe kerül a kiadása, mint amennyi az értékesítéséből befolyt összeg. Haszonszerzés az is, ha valaki az eladással csökkenti az előállítás során keletkező veszteségeket.

A tanácsvezető bíró megjegyezte: Mónus Áron akkor nem sértett volna szerzői jogokat, ha e könyveket ingyen terjesztette volna. A szerzői jogok pedig minden műre vonatkoznak, minőségüktől függetlenül védelem alatt állnak.

A Fővárosi Bíróság azért Pécsett tárgyalt és hozott ítéletet Mónus Áron ügyében, mert a Pécsi Ítélőtábla bírái segítenek a Fővárosi Bíróság ügyhátralékának ledolgozásában.