Ujjlenyomattal lehet csak utazni

2009.05.26. 16:08 Módosítva: 2009.05.26. 16:08
Hogy nehezebben lehessen visszaélni az útlevéllel, illetve az abban szereplő személyes adatokkal, júliustól a tulajdonos mutatóujjának lenyomata is bekerül az okmányba. A korábban kiállított passzusok természetesen lejártukig érvényesek.

Június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell (másodlagos biometrikus adatként) a tulajdonos ujjlenyomatát. Erről a múlt héten döntött a kormány, annak alapján, hogy az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítése érdekében még 2006-ban az Országgyűlés (az uniós tagállamokkal együtt) - elfogadta a biometrikus útlevél bevezetését.

Biometrikus útlevél
Biometrikus útlevél

Emlékeztetőül: a korábbi döntés értelmében a 2006. augusztus 29-e után kiállított vörös színű okmányokban (kék színű elődeikkel szemben) már chip van, amely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét, mint elsődleges biometrikus azonosítót, illetve a tulajdonos személyes adatait.
Most bekerül az útiokmányba tulajdonos mutatóujjának lenyomata, ami biztonságosabbá teszi az okmányok használatát és megnehezíti a személyes adatokkal való visszaélést. Az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek.