Tiltakoznak a 40 éves park beépítése ellen

2009.05.28. 11:49 Módosítva: 2009.05.28. 13:36
Már öt éve kiadták az építési engedélyt, de a lakók csak a napokban értesültek arról, hogy beépítik a pécsi Megyeri teret, írja a Baranya Megye Online. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságot is megjárta, de a döntés építtetőnek kedvezett. A lakók aláírást gyűjtenek és tüntetést szerveznek.

Szerda délután elkezdték kivágni a fákat a pécsi Megyeri téren, aminek a parkját közel negyven éve hozták létre, és azóta az ott élők szerint a város egyik legszebb része lett. A környék lakói tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, miután a napokban értesültek arról, hogy egy spanyol vállalkozó beépíti a területet. Egy segélykérő levelet is elküldtek Páva Zsolt polgármesternek, és május 28-án délután három órára demonstrációt szerveznek a helyszínre.

 Üzleteket és társasházat építenek itt

Bleil György, a műszaki osztály vezetője elmondta, hogy az ingatlanon 1200 négyzetméteren egy hetven lakásos ház épül három üzlettel, térszín alatti garázzsal, földszint plusz négy emelet beépítéssel. A vállalkozó építési engedélye jogerős, a tér annak ellenére magánterület, hogy eddig közparkként használták.


Nagyobb térképre váltás

Az engedélyt még 2004-ben adták ki, azelőtt, hogy a környékre vonatkozó településrendezési tervet és helyi építési szabályzatot elfogadták volna. Így az építési törvény előírását követték, ami azt szabja csak meg, hogy a beépítésnek illeszkednie kell a meglévő környezethez.

 A Legfelsőbb Bíróságot is megjárta az ügy

A polgármester ezután felügyeleti intézkedést kezdeményezett a közigazgatási hivatalnál, ami 2005 januárjában az elvi engedélyt megtagadta. A határozatot bírósági per követte a határozatot, és először hatályon kívül helyezték a közigazgatási hivatal határozatát.

Az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol az a döntés született, hogy az épület az illeszkedés követelményének eleget tesz, a felügyeleti kérelem pedig határidőn túl érkezett. Ez ellen a város már nem fellebbezett. Papp Judit főjegyző ezt azzal magyarázta, hogy nem látták értelmét a fellebbezésnek, de a területet szívesen visszavásárolta volna az önkormányzat.