Orbán: A Jobbik az ellenfelünk

2009.05.28. 08:32 Módosítva: 2009.05.28. 08:32
A szélsőséges habitusú politika súlyos károkat tud okozni, miután a Fidesz kormányzásra készül, a Jobbik az ellenfelünk, mondta a Heti Válasznak adott interjúban Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt mondta: a kormányváltás után a titkosszolgálatok szerepét is megvizsgálják, mert volt már példa arra, hogy a baloldal az ellenfél gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket.

A megfontoltság, "a kétszer mérek, egyszer vágok" elv nélkül nincs eredményes politika, mondta Orbán Viktor a Heti Válasznak adott interjúban. A Jobbikra utalva úgy fogalmazott: "Hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni. A hebehurgyaságba csapó, szélsőséges habitusú politika súlyos károkat tud okozni".

15

A Fidesz elnöke egyértelművé tette, ők korjmányzásra készülnek, tehát a Jobbik az ellenfelük. Orbán szerint a Jobbik elnöke úgyis világossá tette, hogy ők mindenképpen ellenzékben lesznek.

Orbán Viktor utalt arra is, hogy az európai politikatörténetben nem példa nélküli, ha a baloldal az ellenfél gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket. "A kormányváltás utáni vizsgálataink ezért nemcsak a gazdasági visszaélésekre, hanem a titkosszolgálatok szerepére és az ilyesfajta politikai szélhámoskodásokra is kiterjednek majd" - jelentette ki az interjúban.

Véleménye szerint a rendszerváltó pártok együttes elfogadottsága sem volt akkora, mint amilyen széles támogatottságú kormányt most létre lehet hozni. "Valóban van belső feszültség az alkotmányos rendszerben - ezt fel kell oldani, ha másként nem, az Alkotmánybíróság segítségével" - mondta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy ha még idén országgyűlési választások lennének, akkor az alkotmány szerint csak 2013 tavaszáig tartana a következő parlamenti ciklus. A pártelnök azt közölte, kizárt, hogy győztes választás után ne négy évig kormányozzanak.

Érthetetlennek nevezte például azt, hogy az MSZP miért "tornászik" az ingatlanadón és az adórendszer "zavaros átalakításán", amikor a Fidesz ezt egyetlen mozdulattal hatályon kívül fogja helyezni. Orbán Viktor úgy vélekedett, vitatható annak az értelme, hogy az állam jelentős összeget juttatott a két, "magyar tulajdonúnak vélelmezett banknak", mert a hitelezés nem kapott lendületet. "Nem a bankokkal, hanem a vállalkozásokkal és a munkahelyekkel kell törődni" - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az OTP-t bármi áron, az FHB-t pedig a gazdasági ésszerűség határáig meg kell védeni, az azonban nem engedhető meg, hogy újabb 600 milliárdot adjanak bármely banknak abból a pénzből, "amit az emberektől, családoktól vettek el".

Az ingatlanadóval kapcsolatban azt mondta, annak alapja egy országos vagyonkataszter, és ha ezt elkészítik, az MSZP idővel minden lakásra, épületre kiveti a sarcot; "ahogy eredetileg is tervezték".

Arra a kérdésre, hogy tartja-e még, amit egy éve Kéri László politológus tanítványai előtt zárt körben mondott, miszerint a váltás után két évig válságmenedzselésre lesz szükség, Orbán Viktor úgy válaszolt: a világ ma már nem egy gazdasági válságtól szenved, hanem mély és átható változáson megy át. Egyetlen ország sem fog többé szerinte visszazökkenni a korábbi kerékvágásba. "Így nekünk sem pusztán a pénzügyi nehézségeken kell túljutnunk. Egy új világra kell felkészülnünk, és ennek megfelelően meg kell újítanunk az országot" - vélekedett a Fidesz elnöke.