Simor kiakadt Orbánra

2009.05.31. 13:20
A jegybankelnök tagadja, hogy offshore cég lenne a tulajdonában. Simor András erről Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz címzett levelében írt. A levélre Szijjártó Péter úgy reagált, hogy Simor András offshore cége követett-e el törvénysértést, azt eldöntik majd "az arra illetékes hatóságok".

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke május 28-án levelet írt Orbán Viktornak, aki egy berlini sajtótájékoztatón azt mondta: "torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket." A levélről a Magyar Nemzet online kiadása számolt be vasárnap.

Simor András levelében a következőket szögezte le a Fidesz elnökének kijelentéseivel kapcsolatban: "sem tulajdonomban, sem érdekeltségi körömben nincs offshore cég. A tulajdonomban álló egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. elnevezésű cég nem offshore cég, hanem az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (onshore) társaság. A társaságnak Magyarországról semmilyen jövedelme, árbevétele nem származott, a társaság Magyarországról semmilyen átutalást nem kapott."

Simor András

A jegybank elnöke hangsúlyozta levelében, hogy a tulajdonában lévő cég révén semmiféle pénz nem ment ki Magyarországról, tehát szó sincs offshore cégről. Simor András szerint Orbán Viktor szavai alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank "hitelességének, tekintélyének rombolására", ezért felszólította arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke sorait azzal zárta, hogy levelét az őt kinevező köztársasági elnöknek, azaz Sólyom Lászlónak is megküldte.

Igenis offshore

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője szintén írásban reagált Simor levelére: szerinte a szóban forgó Trevisol Management Services Ltd., amelynek Simor 100 százalékos tulajdonosa, igenis offshore cég, és mint ilyen, "alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására." Szijjártó úgy fogalmazott, hogy "mindenki számára világos, hogy Ciprus nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye"

Szijjártó szerint azonban nem a Fidesz, hanem az arra illetékes hatóságok döntik majd el, hogy Simor cége követett-e el törvénysértést. Szijjártó Péter megjegyezte: lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, mert "az jelenleg nem létezik".

Offshore-lovagok és milliárdosok

Orbán Viktor május 26-án, kedden, miután Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral, a magyar sajtó képviselőit tájékoztatva mondta a Simor által kifogásolt, fentebb idézett mondatot. Orbán azt is hangoztatta: az "offshore-lovagokból és milliárdosokból" álló Bajnai-kormánynak nincsen semmiféle választói felhatalmazása.

Orbán Viktor
Orbán Viktor

Orbán Viktor ezt azután mondta, hogy közölte, hogy Angela Merkellel megállapodott abban, hogy a Fidesz és a CDU közös munkabizottságot állít fel, amely a két párt számára közös javaslatokat dolgoz ki az elsősorban az adóparadicsomokba kimentett pénzek ellenőrzésére, illetve a nemzeti kormányok ezzel kapcsolatos teendőire abból a célból, hogy az adófizetést ilyen módszerekkel ne lehessen megkerülni.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter már másnap, szerdán határozottan visszautasították "Orbán Viktor Fidesz-elnök alaptalan rágalmazását".