A szaktárca nem támogatja Miskolctapolca leválását

2009.06.02. 19:02
Az Önkormányzati Minisztérium nem támogatja Miskolctapolca leválását Miskolcról; az erről szóló döntést üdvözölte Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, közölte Veres László, a város önkormányzatának szóvivője kedden.

Varga Zoltán miniszter nem terjeszti a köztársasági elnök elé a leválást előkészítő bizottság "Miskolctapolca településrész új községgé alakítására irányuló kezdeményezését".

Miskolc vezetése üdvözölte az Önkormányzati Minisztérium döntését. Káli Sándor polgármester úgy fogalmazott: továbbra is mindent elkövet azért, hogy Miskolctapolca Miskolc szerves része maradjon.

A szaktárca egyebek mellett azzal indokolta döntését: a területszervezési törvény előírja, hogy az előkészítő bizottság a javaslatról kérje ki a helyi képviselő-testület állásfoglalását. Miután ennek a kötelezettségnek a bizottság nem tett eleget, a helyi önkormányzatnak nem volt módja véleményt alkotni.

A törvény ugyanis különös figyelmet fordít az érintett választópolgárok megfelelő informálódására arra vonatkozólag, milyen hatása lehet az intézkedésnek az adott területre. Emellett fontosnak tartja, hogy az ott élők az intézkedés előtt meggyőződhessenek az új önálló település önkormányzatának működőképességéről, valamint a közszolgáltatások ellátásának jövőbeni biztonságáról.

Az indoklás azt is tartalmazza, hogy a Miskolctapolcán élők tavaly decemberben népszavazáson döntöttek az üdülőövezet önállóságáról: 2467 választásra jogosult közül 1432 állampolgár voksolt, s 835-en szavaztak a Miskolctól való elszakadás mellett. Miskolc közgyűlése ugyanakkor kinyilvánította, hogy a kezdeményezéssel nem ért egyet.

A döntés szerint a kezdeményezés előkészítése során többszörösen megsértették az eljárási szabályokat, figyelmen kívül hagyták a demokratikus nyilvánosság elveit, ezért nem terjeszti az új község alakítására irányuló kezdeményezést a köztársasági elnök elé a szaktárca vezetője.

Emellett kinyilvánítja azt is, hogy ez a terület mint önálló település ebben a formában működésképtelen.
A döntés felülvizsgálata érdekében az érintettek a Fővárosi Bírósághoz fordulhatnak.