Újabb influenzás eset Magyarországon

2009.06.02. 21:44 Módosítva: 2009.06.02. 22:43
A New Yorkból hazaérkezett férfin és barátnőjén végzett vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzést az új A (H1N1) influenzatörzs okozta. A férfi kórházi kezelés nélkül, barátnője pedig még külföldön meggyógyult.

Egy budapesti, fiatal férfi hétfőn influenzás tünetekkel jelentkezett a László Kórház ambulanciáján. Az elvégzett torokváladék-vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzést az új A (H1N1) influenzatörzs okozta, áll az Egészségügyi Minisztérium Indexnek küldött közleményében.

A közlemény szerint a férfi szombaton érkezett haza New Yorkból, tünetei már Magyarországon jelentkeztek. A betegség csak enyhe hőemelkedéssel, fáradékonysággal járt, így a kórházi kezelés szükségtelen volt, gyógyszer alkalmazása elégségesnek bizonyult.

A beteg barátnőjével együtt utazott, aki szintén megbetegedett, de antivirális szer szedését követően még a hazaérkezése előtt meggyógyult. Az ő mintáinak vizsgálata során már nem lehetett a vírust kimutatni. Az ÁNTSZ vizsgálja, hogy a beteg környezetében továbbterjedt-e a fertőzés, áll a közleményben.

Az esetek zömében nem súlyos

Magyarországot a múlt héten érte el a H1N1, Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy egy 27 éves, New Yorkban élő brazil férfi szervezetében mutatták ki a vírust. A férfi meggyógyult, és az ÁNTSZ szerint feltehetően senkit sem fertőzött meg a környezetében.

A korábban sertésinfluenzának is nevezett kór könnyen terjed, de az esetek többségében nem súlyos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint eddig 64 országban több mint 17 ezer ember szervezetében mutatták ki a vírust. A betegség halálos áldozatainak a száma száz fölött van.

A vírus lappangási ideje 4-6 nap. A hazai egészségügyi hatóságok azonban tíz nappal számolnak: ha valakin tíz nap után nem jelennek meg a tünetek, miután egy fertőzött emberrel érintkezett, az biztosan nem kapta el a vírust.