Hiller István tárcája fizetésképtelenné vált

Magyar Nemzet
2009.06.04. 09:04 Módosítva: 2009.06.04. 11:37
Gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a Hiller István vezette oktatási tárca a minisztérium büdzséjét érintő sorozatos zárolások miatt - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet szerint az OKM helyzete odáig romlott, hogy már a hallgatók után járó képzési normatívát sem tudják kifizetni, és több felsőoktatási intézmény csak létszámleépítéssel képes fennmaradását biztosítani. A felsőoktatási intézmények nem kapják meg azt a pénzt, amivel az államilag támogatott hallgatók költségeit tudnák finanszírozni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a lapnak elismerte, hogy jelenleg képtelen kifizetni az általa finanszírozott intézményeknek és szervezeteknek a támogatási szerződésben garantált összeget. Az elvonás tényét az egyetemi vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia is megerősítette.

Hiller István a kormány által elrendelt zárolásokkal magyarázza a rendkívüli helyzetet: összesen 11,9 milliárd forint zárolását írták elő neki. A szerződésekben rögzített támogatási összegeknek is csak a 85 százalékát tudják kifizetni.

Az OKM a Nemzet cikkére reagálva közleményben cáfolta, hogy a tárca fizetésképtelen volna. Kifejtették, hogy az Országgyűlés idén a felsőoktatás támogatására 220 milliárd forintot fogadott el, ebből 186 milliárdot az állami intézmények támogatásaként. Az egyetemeknek és főiskoláknak rendelkezésre álló összeg- szigorú takarékosság mellett - biztosítja a működőképességet.

Április 9-én arról adtunk hírt, hogy Szűcs Erika négymilliárd forintot vont el az oktatási tárcától: ebből 1,5 milliárdot a regionális szakképzési fejlesztésektől, 1,2 milliárdot főként az érettségik megszervezéséből, a kompetenciamérésekből, az Arany János szakiskolai programból, 1,3 milliárdot pedig a Nemzeti tehetség programra szánt pénzből vont el.

2008 végén pedig arról, hogy az aggasztó pénzhiány ellenére a tárcánál állítólag százezres jutalmakat osztanak. A tárca ezt azzal magyarázta, hogy erre a megtakarításaiból maradt pénz. Gyurcsány Ferenc tavaly augusztusban az utóbbi 50 év legnagyobb iskolafejlesztését ígérte 75 milliárd forintból.