Nem lehet poligráfot bevetni egy állásinterjún

2009.06.05. 11:37
Jogszerűtlen, a munkavállaló személyiségi jogait sértő, ha az állásinterjún a munkaadó a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó adatlap kitöltésére kéri a jelentkezőt, deklarálta Jóri András. És az adatvédelmi biztos szerint a poligráfos vizsgálat is jogsértő.

Számos olyan panaszos beadványt vizsgált az adatvédelmi ombudsman hivatala, amelyekben a dolgozók, munkavállalók személyes adataik kezelése miatt kifogásolták a munkaadó eljárását. Például akadt olyan cég, amely az új munkavállalók megbízhatóságát poligráfos hazugságvizsgálattal kívánta megállapítani. Más esetekben olyan kérdőív kitöltésére kérték a jelentkezőket, amely a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzási szokásokra is rákérdezett.

Jóri András biztos szerint ezek nem kapcsolatosak a munkaviszonnyal, azaz cél nélküli adatkezelés valósul meg igénylésük révén. Ráadásul a krónikus betegség, dohányázásra vonatkozó kérdések különleges adatoknak minősülnek, amelyeket az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint az érintett írásbeli hozzájárulása vagy törvényi rendelkezés alapján lehet kezelni. A poligráfos hazugságvizsgálat alkalmazhatósága csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett fogadható el, és csak büntetőeljárás keretében, amelynek célja különösen fontos társadalmi érdek.

"A munkavállalás során az ilyen eszközök alkalmazása nem arányos a szolgálni kívánt céllal, ezért jogellenes", összegzett az ombudsman. Márpedig Jóri szerint az alkotmány értelmében a Magyarországon mindenkit megillet a személyes adatok védelméhez való jog. Ezt az Alkotmánybíróság információs önrendelkezési jogként értelmezte, vagyis mindenki maga dönt arról, hogy ezeket a személyes adatait feltárja-e. Ami a munkavállaló személyes adatainak védelme oldaláról adatkezelésnek tekintendő az többek között az érintettnek feltett, személyes életkörülményeit érintő kérdés.

A munkavállalónak feltett kérdések jogszerűségét pedig különösen akkor szükséges vizsgálni, ha a kérdést feltevő és az érintett között a viszony nem mellé-, hanem alárendelt, ugyanis ekkor a munkavállalónak korlátozott lehetősége van a válasz megtagadására. Magyarán: a munkát kereső, kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalónak nincs lehetősége mérlegelni, hogy, kinek és milyen célból adja meg személyes adatait. Például az ombudmsan szerint a poligráfos vizsgálat alkalmazása alapvetően sérti a munkavállaló személyes jogait, mert az érintettet az eljárás alanyából annak tárgyává fokozza le. Egyébként az adatvédelmi törvény alapján a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezelést eredményező kérdésre.