Vasárnap hétig kampánycsend van

2009.06.05. 23:54
A kampánycsend nem számít világszerte bevett gyakorlatnak, és logikátlan is, hiszen így a tilalom előtti utolsó napon lehet úgy mocskolni a riválisokat, hogy arra azok már ne tudjanak érdemben reagálni. Amíg azonban törvény van róla, be kell tartani.

Mit igen, mit ne?

A kampánycsend péntek éjfélkor kezdődik, és a vasárnap esti urnazárásig tart. Ez alatt az idó alatt választási kampányt folytatni tilos. Nem jelennek meg politikai hirdetések, tilos új plakátokat kiragasztani, kampánygyűlést tartani vagy egyéb politikai propaganda-tevékenységet folytatni.

Mit mond a törvény?

A választói akarat befolyásolásának tilalmát az 1997. évi C. törvény 41. §-a szabályozza.

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A kampánycsend a választóktól is éberséget követel. A tilalmi időszak alatt egyik párttól vagy jelölő szervezettől se fogadjanak el csörgősipkát, papírzászlót, offshore céget és szakállamtitkári posztot, vagy bármilyen egyéb szolgáltatást és anyagi előnyt.

Ne nézzék meg a frissen kitett plakátokat és ne üljenek be gyanús idegenek autójába, akik ajánlkoznak, hogy elviszik szavazni, mert ez egyéb veszélyeket is rejthet. A szomszéd néni agitpropos kántálása, a magánszemélyek telefonhívásai, sms-ei és email-jei nem minősülnek törvénysértésnek. Ám ha valaki lent a sarkon hokedlire pattanva kedvenc pártját dicsőíti, az már igen.

Ha bármilyen, a felsoroltakhoz hasonló vagy egyéb, a választási törvényt sértő jelenséget észlel, értesítse az Országos Választási Bizottságot (OVB) vagy valamelyik helyi szervezetét. Még akkor se ragadtassa magát törvénysértésre, ha nagyon foglalkoztatja az EP-választás, de elviselhetetlenül unatkozik a kampánycsend miatt: inkább alaposan fontolja meg, hogy melyik párt vagy jelölt szolgálja majd ön szerint leginkább Magyarország javát az Európai Parlamentben.

Online kampánycsend

A kampánycsend az internetes tartalomszolgáltatókra is vonatkozik. A politikai tartalmú anyagok a weboldalak első és második hierarchikus szintjéről (a címlapról és a rovatcímlapokról) nem lesznek elérhetők. Az Index vonatkozó cikkeinek eléréséhez a címlapról legalább kettőt kell majd kattintani.

A tilalmi időszak alatt a szolgáltatók nem jelenítenek meg új, a választók befolyásolására alkalmas szerkesztett anyagokat, információkat. Ha valamelyik pártnak egy szellemes akcióval mégis sikerülne beküzdeni magát a hírekbe, arról úgy tudósítunk majd, hogy az egyik párt jelöltjei banánszoknyában táncoltak végig az Andrássy úton, vagy egy másik párt képviselői lemondtak majdani brüsszeli fizetésükről a pakisztáni ugróegerek javára.

Tilos lesz kampánycsendet sérteni az Index fórumaiban is, de a szabály betartását a fórumozókra bízzuk. A törvény amúgy sem szankcionálja szigorúan a szabályok megsértését, mert a kampánycsend időszaka rövid, a jogsértés önmagától is hamar befejeződik. A vétkeseket eltilthatják a jogsértéstől, kirívó esetben a választási bizottság esetleg kötelezheti a tilalmat megszegő sajtóorgánumot, hogy közölje a határozatát.

Nagyon durva, a választás végeredményének befolyásolására alkalmas mértékű szabálysértés esetén az OVB új választást írhat ki. MIvel azonban az EP-választás esetében az egész ország egy választókerületnek azámít, erre módfelett kicsi az esély.