Több mint 8 millióan szavazhatnak az EP-képviselőkre

2009.06.07. 07:32
Vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig lehet szavazni az európai parlamenti képviselőkre. A szavazók nyolc párt listája közül választhatnak egyet. A Magyarországra jutó 22 európai parlamenti mandátumot a listára jutó szavazatok arányában osztják ki.

Csaknem 8 millió 80 ezer választópolgár szavazhat a vasárnap 6 órától 19 óráig tartó európai parlamenti választáson. A 8 millió 73 ezer magyar választópolgár mellett az EU-tagállamok 5580 Magyarországon lakóhellyel rendelkező polgára is voksolhat.

Személyivel, lakcímkártyával

A helyi választási irodavezetők a magyarországi névjegyzékből - amely a választásra jogosultak közhiteles nyilvántartása - összesen 4900 magyar választópolgárt törtöltek, mert más EU tagállamban kívánnak szavazni.

Az ország 3174 településének 11 ezer szavazókörében valamint 95 nagykövetségen és főkonzulátuson lehet leadni a szavazatokat.

A választáson nyolc párt listája közül lehet szavazni az egyikre. Listát azok a pártok indíthattak, amelyek legalább 20 000 érvényes ajánlást gyűjtöttek össze. A listán háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi a megszerezhető mandátumok száma (azaz 3x22=66 fő).

Szavazni csak személyesen lehet. Ehhez a szavazatszámláló bizottság előtt minden választónak igazolnia kell a személyazonosságát, az értesítő bemutatása nem szükséges. A személyazonosság és a lakcím igazolására alkalmas az érvényes, lakcímet is tartalmazó, könyvecske formájú régi személyi igazovány, illetve a kártya formátumú személyi, az útlevél vagy a 2001. január 1-je után kiállított jogosítvány, de mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímkártya bemutatása is szükséges.

Vissza kell utasítani azt, aki személyazonosságát és lakcímét nem tudja igazolni, vagy nem szerepel a névjegyzékben. A szavazatszámláló bizottság a névjegyzékbe nem vehet fel választópolgárt.

X vagy +

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot és a borítékot. A szavazólapot a választópolgár jelenlétében kell lebélyegezni. A szavazólap átvételét a választópolgár a névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja.

A választó a szavazófülkében kitölti a szavazólapot. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel. Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe. A választópolgár a szavazólapot borítékba teszi, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába helyezi.

22 helyet osztanak el

A szavazatok összesítése után Magyarország 22 képviselői mandátumot kap az Európai Parlamentben, ahol összesen 736 képviselő ül majd a következő ötéves ciklusban. A mandátumkiosztásban csak azok a pártok vehetnek részt, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5 százaléka.

A mandátumok kiosztásához össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden mandátumszerzésre jogosult lista neve alatt képezni kell egy számoszlopot. A számoszlop első száma az adott lista szavazatainak száma, a második szám az adott lista szavazatai számának a fele, a következő szám a harmada, negyede, ötöde stb.

Minden lista számoszlopában legfeljebb annyi szám szerepelhet, mint a listán állított jelöltek száma. Meg kell keresni a táblázatban előforduló legnagyobb számot; amelyik lista számoszlopában megtalálható, az a lista kap egy mandátumot. Ezt követően meg kell keresni a következő legnagyobb számot; amelyik lista oszlopában megtalálható, az a lista kap egy mandátumot. Ezt az eljárást kell folytatni addig, amíg az összes mandátumot ki nem osztották.

Most szavaznak a legtöbb EU-országban

Magyarországon kívül június 7-én még az Európai Unió 18 tagállamában tartanak európai parlamenti választásokat: Ausztriában, Bulgáriában, Belgiumban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovéniában.

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában június 4-én, Csehországban és Írországban június 5-én, Cipruson, Lettországban, Máltán és Szlovákiában pedig június 6-án tartották a szavazást.