Középpárt lett az MSZP

2009.06.07. 23:58
Lendvai Ildikó rezignáltan jelentette be, hogy az MSZP papírforma szerint teljesített, és egyből világossá tette, hogy nem változik a balos menetrend, kormányoznak tovább. A pártelnök szerint ugyanis csak a kabinet tevékenysége húzhatja fel az MSZP-t. Ezzel egyébként Lendvai két legyet ütött egy csapásra, az előrehozott választás ugyanis párban járna a pártvezetőség cseréjével (ez fordítva is igaz). Úgyhogy míg Medgyessy Pétert hivatalosan a vártnál gyengébb EP-szereplés miatt kezdték eltávolítani, most a szocialisták elnapolták az elégedetlenséget.

Amikor a 2004-es EP-választásoknak futott neki az MSZP úgy tervezte, hogy a Magyarországnak járó huszonnégy mandátum legalább a felét elhozzák. Aztán ahogy fogyott a párt népszerűsége, tízrere módosították a kötelező eredményt, de ezt sem sikerült tartani, és az MSZP végül kilenc képviselőt küldhetett Brüsszelbe. Akkor egy arányaiban sokkal kisebb alulteljesítés miatt markánsan morgolódott a párt, és a hivatalos kommunikáció szerint részben az EP-kudarc miatt menesztették Medgyessy Péter miniszterelnököt.

Meg kell mozgatni a szavazókat

Most, amikor négyfősre zsugorodott a kilencfős szocialista EP-delegáció, fel sem merül a vezető- vagy politikaváltás. Legalábbis vasárnap este. Lendvai Ildikó szinte rezignáltan közölte, hogy a nagy pártok a közvélemény-kutatók által hetek óta mért papírforma szerinti eredményt hozták, és ezzel túl is lépett az eredmények elemzésén. Mindössze annyit szögezett le, hogy az MSZP számára világossá vált, hogy sok dolga van még, meg kell mozgatnia azokat a szavazókat, akiket ma hidegen hagyott a választás.

A megmozgatás módszere a pártelnök szerint a kormányzás folytatása, hiszen az MSZP most futna neki annak az úgynevezett szociális csomagnak, amelyik a nehéz helyzetbe került munkavállalók és nyugdíjasok hóna alá nyúlna. Ami egyébként nemcsak a társadalomnak ígéret, de az MSZP-nek is: azt a reményt kelti, hogy javulhat még a párt megítélése. Ez a vagy valós vagy nem valós hit részben elejét veheti a vezérkar számonkérésének.

Menthetetlenül kis vagy közepes párttá sorvadnak

Egy vezetőségváltás vélhetően nem korlátozódna szimpla személycserékre, a jelenlegi helyzetben ugyanis nagy eséllyel az előrehozott választásokkal járna. Most főleg a Jobbik már igazolható megerősödésével világossá vált a szocialista fejekben, hogy menthetetlenül kis vagy közepes párttá sorvadnak egy előrehozott választáson. Egyelőre nincs mese, az MSZP-nek ki kell tartania a Bajnai-kormány mellett, és csak bízhat benne, hogy a kabinet ténykedése vagy szinten tartja, vagy egy kicsit növeli népszerűségét.

Amit egyébként még a Jobbik tornászhat fel: az MSZP már hitelesen kampányolhat a szélsőségek térnyerése ellen. Igaz, óvatoskodnak egyes szocialisták, a Jobbik izmosodása ugyan mozgósíthatja a balos tábort, viszont sokan úgy érezhetik, most már EP-képviselete is van a magyar kirekesztésnek, így nekik sem kell titkolniuk ilyen irányú szimpátiájukat.