Ha tetszik neki, ingyen ad interjút Vona

2009.06.11. 07:51 Módosítva: 2009.06.11. 17:18
Nem ad interjút "ellenséges sajtótermékeknek" Vona Gábor. Illetve, ha a Jobbiknak nem tetsző lapok ezer eurót letétbe helyeznek, akkor ad, de ha nem tetszik neki a cikk, pert indít, aminek a költségeit a letétből fedezi, írja a Népszabadság. A Jobbik szerint szó sincs ilyesmiről, rágalom az ezer eurós letétről író anyag.

Sajtóháborút indított Vona Gábor és a Jobbik. Kovács Béla, a párt sajtókapcsolatokért felelős munkatársának közlése szerint Vona nem ad interjút "ellenséges bel- vagy külföldi sajtótermékeknek", csak ha azok ezer eurót (kb. 300 ezer forintot) letétbe helyeznek. A pénzt csak akkor kaphatják vissza, ha a cikk hangvételét a Jobbik megfelelőnek találja, ellenkező esetben a párt pert indít, az összeget pedig a bírósági eljárás költségeire fordítja.

SZT3851

Feltételül szabják azt is, hogy az interjú egészéről hangfelvétel készüljön, amit az újságíró, ha a Jobbik beperli, köteles a bíróságnak bizonyítékként átadni, írja a Népszabadság.

Mindez akkor derült ki, amikor a Neue Zürcher Zeitung kért interjút Vona Gábortól. Kérésüket arra hivatkozva utasította vissza Kovács, hogy "a párt elnökségének nincs ideje az olyan médiumokra, amelyek rasszistának, antiszemitának vagy fasisztának állítják be őket".

Valótlan a Neue Zürcher Zeitung híre, melyet tovább torzítva a Népszabadság, majd szinte a teljes magyarországi média átvett, reagált a Jobbik. A közlemény szerint a külföldi médiumok döntő többsége még a magyarországinál is durvább hazugságokat terjeszt a Jobbikról, de a párt nem a most elhíresztelt ezer eurós letéttel kíván gátat szabni a jogszabályok és az újságírói normák megsértésének.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom angol nyelvű honlapján érhető el a külföldi újságírók számára már korábban rendszeresített interjúkérő űrlap, amelyben sok mindent igyekszik megtudni a párt az újságíróról, de a Jobbik sohasem szabott bármilyen díjat az interjúknak.