Meglopták a cigány önkormányzatot

2009.06.11. 17:34
Több mint 800 ezer forinttal rövidítette meg a nagykaniszai cigány kisebbségi önkormányzatot egy munkatársa, aki hamis vállalkozói szerződésekkel húzott le pénzt a szervezetről. Ahol egyébként egy másik asszony ellen is eljárás folyik, őt magánokirat-hamisítással vádolják.

Több mint 800 ezer forinttal károsította meg egy volt alkalmazottja a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatot (CKÖ). A Nagykanizsai Városi Ügyészség ügyészség csalás miatt emelt vádat a nő ellen, aki az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál elnyert egyik pályázattal kapcsolatos gazdasági adminisztrációs feladatokat látta el 2006-ban. A nő a 2004-ben nyilvántartásba vett Együtt a Másikért Egyesület alelnöki tisztét is betöltötte.

A szervezetet felhasználva a vádlott hamis vállalkozói szerződéseket készített, amelyek segítségével összesen mintegy 806 ezer forintot utaltatott ki magának a CKÖ pénzügyeit könyvelő nagykanizsai önkormányzaton keresztül. A pénz az egyesület számlájára érkezett, azt onnan felvette és saját céljaira elköltötte. A kár nem térült meg.

A vádiratból kiderül, hogy a számlákkal kapcsolatos gondokat 2006 végén észlelték a CKÖ vezetői is, akik a problémát jelezték a város akkori jegyzőjének. A nő munkaviszonya ezután megszűnt, de további jogi lépések nem történtek.

Az esethez kapcsolódóan vádat emelt a nagykanizsai ügyészség a CKÖ egy másik alkalmazottja ellen is magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A kisebbségi önkormányzatnál mentori feladatokat ellátó nő a foglalkoztatási közalapítványnál egy olyan ember adatait használta fel elszámoláskor, aki nem vett részt a programban. A valós adatokat egy, a CKÖ-nél csak érdeklődő férfi irataiból vette, majd a nevében többször is aláírta a nyilvántartási lapokat.