Pettkó, Katona és Hock nem MDF-esek többé a választmány szerint

2009.06.11. 01:30
A Magyar Demokrata Fórum szerdai választmányi ülésén három képviselő kizárásáról döntöttek. Somogyi Zoltán pártbeli terveiről nem tud a választmány elnöke.

Az MDF választmánya szerda este titkos szavazással – a leadott érvényes szavazatok 72 százaléka szerint – úgy döntött, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András az alapszabály értelmében törölték saját párttagságukat, amikor nemet mondtak a párt frakciójának megalakítására – mondta Makay Zsolt, a párt országos választmányának elnöke szerda este újságíróknak, a testület ülése után.

Technikailag tehát nem zárták ki a képviselőket, de párttagságukat megszüntnek tekintik, a végeredmény tehát ugyanaz.

Herényi Károly, az MDF politikusa május 13-án közölte: Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András "törölték magukat" az MDF soraiból, mert a választmány csaknem kilencven százalékos többséggel hozott, egyértelmű döntése ellenére sem jelentek meg a tervezett – ám a képviselők távolléte miatt kudarcba fulladt – frakcióalakításon. Herényi szerint az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Makay Zsolt kiemelte: az MDF országos választmánya értékelte az európai parlamenti választást és azt, hogy a párt szereplése milyen tényezők miatt nem volt még sikeresebb.

Az ülés elején Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője mondott köszönetet a választmány tagjainak, hogy megválasztották őt listavezetőnek. A küldöttek a listavezető felszólalása után Somogyi Zoltánnak, a Political Capital ügyvezető igazgatójának választási elemzését és értékelését hallgatták meg.

A küldöttek szerint a nagyobb siker elmaradásának oka, mint azt Dávid Ibolya, az MDF elnöke is elmondta, az volt, hogy egyrészről a közvélemény-kutatók azzal riogatták az embereket, hogy nem érdemes az MDF-re szavazni, a másik problémát pedig a párton belüli viták jelentették.

A választmányi elnök szerint ebben a legnagyobb szerepük a frakció megalakítását nem vállaló képviselőknek (Pettkó Andrásnak, Katona Kálmánnak és Hock Zoltánnak) volt: hetekre ellehetetlenítették az MDF kampányát.

Makay Zsolt közölte azt is: a választmány elfogadta a június 20-ára összehívott országos gyűlés napirendjét is, ahol Dávid Ibolya pártelnök mellett az MDF teljes elnöksége is bizalmi szavazást kér maga mellett a küldöttektől.

A mostani választmányi ülésen szavaztak a párt elnökségi helyeinek betöltéséről is, az üresen álló két hely közül az egyiket Herényi Károly töltheti be. (Herényi Károly elnökségi tagsága akkor szűnt meg, mikor megszűnt a párt frakciója a parlamentben.)

Újságírói kérdésre közölte: a választmányi ülésre a meghívót mind Katona Kálmán, mind Pettkó András, mind pedig Hock Zoltán megkapta, azonban ők nem jelentek meg az ülésen.

Szintén újságírói kérdésre elmondta: nem tud arról, hogy Somogyi Zoltán, a párttal tanácsadói szerződésben álló Political Capital elemzőcég vezetője politikai szerepet vállalna a pártban.

"MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése" – jelentette ki Pettkó András azután, hogy az MDF országos választmánya jóváhagyta a kizárását. Elmondta: ő annak idején egy értékrendhez csatlakozott, és ennek az értékrendnek a szellemében fog dolgozni az elkövetkezendő években is.

"Ugyanaz a 48 ember, aki megszavazta annak idején Bokros Lajost, hogy vezesse a párt európai parlamenti listáját, most a választmány tagjainak másik felét próbálja kizárni" – tette hozzá.

Almássy Kornél volt MDF-es politikus a történtekre úgy reagált: az MDF vezetésének az elmúlt fél évében végrehajtott alapszabálysértései, törvénytelen kizárásai és Dávid Ibolya "gyanús üzelmei" alapján már nem tud meglepődni a választmányi ülésen történteken.

Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője hétfőn egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az volna a tisztességes, ha elhagynák az MDF-et azok, akik a párt jelenlegi irányvonalával nem értenek egyet.

"Azoknak, akiknek az az érdekük, hogy az MDF előretörését hátráltassák, mi keresnivalójuk van a pártban?" – tette fel a kérdést Bokros Lajos, aki szerint a választások után meg kell szűnnie "a belső ellenzék aknamunkájának", és a tagságnak fel kell sorakoznia a Dávid Ibolya vezette vonal mögé.