2024. június 16. 15:00 ÉLŐ
Lengyelország 1
Hollandia 1
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Bíróságon Csányi bankcenteres zsarolói

2009.06.18. 12:08 Módosítva: 2009.06.18. 13:31
Csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött annak a három férfinak a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy e-mail üzenetekben megzsarolták Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját.

A három diplomás férfi 2007 november végén és december elején Bankfiúk aláírással három elektronikus levelet küldtek Csányi Sándornak és 50 millió eurót követeltek tőle. Azzal fenyegették, hogy ha nem kapják meg a pénzt, a belvárosi Bank Centerrel kapcsolatban kínos adatokat hoznak a hatóságok és a sajtó tudomására.

A tárgyaláson betegsége miatti orvosi vizsgálatra hivatkozva az első rendű vádlott nem jelent meg, ezért ügyét a bíróság ideiglenesen elkülönítette. A másik két vádlott az első rendű vádlott távollétében nem kívánt vallomást tenni, ezért a bíróság a nyomozás során tett vallomásaikat ismertette. A másodrendű vádlott, egy büntetlen előéletű, egyetemi diplomás feltaláló mindvégig ártatlannak mondta magát, szerinte talán a sikeres találmányai miatt akarják őt az ellenérdekű felek bajba keverni. A harmadrendű, szintén büntetlen előéletű és diplomás vádlott egy időben az APEH elnöki tanácsadója volt, őt is azzal vádolják, hogy köze volt a zsaroláshoz.

A rendőrség 2008. februárban jelentette be, hogy súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított eljárást az NNI különleges ügyek osztálya három magyar állampolgár ellen, akik 50 millió eurót követeltek egy vezető banki tisztségviselőtől.

Másnap az OTP Banknál azt közölték: a hitelintézet elnök-vezérigazgatóját, Csányi Sándort írásban zsarolták meg, és ő azonnal feljelentést tett. A bank tájékoztatása szerint a hitelintézet egyik üzleti tranzakciójához kapcsolódtak. A zsarolás fókuszában álló irodaházzal kapcsolatos ügyletet az 1990-es évek végén külső szakértők és az APEH vizsgálta, azt a jogszabályoknak megfelelőnek találta, a vizsgálatot lezárta.