A magyarok fele örül a Jobbik térnyerésének

2009.06.19. 13:33
A Századvég és a Forsense 1000 fős mintán készített felmérést a június 7-i EP-választások lakossági megítéléséről. Nem meglepő módon a Fidesz- és a Jobbik-szavazók a legelégedettebbek. A Jobbik kiemelkedő szereplését a válaszadók 46 százaléka jónak tartja, bár a megkérdezettek háromnegyede nem tudta, mivel kampányoltak.

Ezerfős, telefonon megkérdezett mintán értékelte a Századvég és a Forsense közös felmérése a politikai palettának az európai parlamenti választásokon bekövetkezett átrendeződését. Az elemzés legmarkánsabb, ám aligha meglepő eredménye, hogy a Jobbik jó szereplése nagyon megosztja a társadalmat.

A megkérdezettek 46 százaléka szerint inkább jó Magyarországnak, hogy három Jobbik-képviselő is lesz az Európai Parlamentben, ezzel szemben 38 százalékuk szerint ez inkább rossz az ország számára. A Fidesz-szavazók többsége (56 százalék) inkább pozitívan tekint erre a tényre, és ezen kívül a nem szavazók, illetve a pártválasztásukat eltitkolók között is többen tartják inkább jó dolognak a Jobbik jelenlétét, mint ahányan rossznak.

Noha a minta reprezentativitását feltételezve lényegében minden második magyar örül a Jobbik erős európai részvételének, érdekes módon a kérdezettek 72 százaléka egyetlen olyan üzenetet sem tudott említeni, amelyekkel a radikális párt megszólította a választókat. Két olyan téma volt, amit viszonylag sokan (10-10 százaléka) említettek: a magyar gazdákat védő földtörvény ígérete, valamint a romakérdés.

A felmérésből kiderü, hogy a magyarok 59 százaléka inkább, vagy nagyon elégedett az EP-választás eredményével. Aligha csodálkozhat bárki is azon, hogy a Fidesz-listára szavazók között 96 százalék ez az arány, a Jobbik-szavazók körében 94 százalék, míg az MSZP-sek esetében mindössze 19 százalék. Ez utóbbi csoport 79 százaléka inkább, vagy teljesen elégedetlen a választások kimenetelével.

A kutatásból kiderül, hogy az embereknek csak a fele számít pártja biztos szavazójának, és sokan az utolsó percekre hagyták a döntést. Akik elmentek szavazni június 7-én, és meg is mondták, melyik párt listáját választották, azok 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak a választás előtt néhány nappal, vagy a választás napján döntötte el, melyik pártra adja voksát – olvasható a kutatásról kiadott közleményben. Körülbelül ugyanennyien voltak, akik néhány héttel előbb már eldöntötték, míg a másik végletről, azaz a választás előtt több mint egy évvel történő döntésről – azaz a stabil párthűségről – a szavazók 54 százaléka számolt be.

A Fidesz és az MSZP támogatói többségükben már egy éve eldöntötték, hogy kire fognak szavazni, a Jobbik szavazóinak nagy része az elmúlt hetekben döntött a párt mellett, míg az LMP szimpatizánsai – akik a felmérésben némileg felülreprezentálva, 5 százalékos arányban szerepeltek – gyakran csak a választás napján döntöttek.