Malacprogram indul szentesi rászorulóknak

2009.06.19. 16:26
Ha igénylik, földet és haszonállatokat kapnak a szociálisan rászoruló szentesiek. Az önkormányzat ezzel segíti azokat, akik aktívan szeretnének javítani nehéz helyzetükön - közölte szerdán sajtótájékoztatón a város polgármestere.

A szociális földprogram keretében a területeket az önkormányzat ingyenesen bocsátja az igénylők rendelkezésére. A kezdeményezés hosszú távú, a leghamarabb ősszel lehet megkezdeni a munkát a szántással. Jelenleg az igények felmérése zajlik. Tavasszal sok parcellán vetnek majd, ehhez a magot is az önkormányzat adja, így a kamrák feltöltésére is lesz lehetőség.

A "szociális állatkihelyezés" során egyelőre tizenöt jelentkezőnek adnak malacot és egy éven át havi ötven kilogramm takarmányt. A helyszíni szemle után a szociális bizottság dönt arról, hogy melyik családnál van lehetőség az állattartásra.

A program korábban már működött a városban, csak idővel elfogytak a jelentkező családok. A két lehetőséggel önerejüket is mozgósítva segíthetnek magukon a családok. A cél az, hogy ne pénz és segély, hanem természeti javak felhasználásával az emberek saját erőből is képesek legyenek a nehéz helyzetből kilábalni.

Szentes több módon igyekszik segíteni a szociálisan rászorulókon. Ebben az évben szociális kölcsönt adtak, a bankokkal való egyeztetéssel a lakáshitelesek megsegítésére dolgoztak ki lehetőségeket, buzdították a lakókat a helyi termékek vásárlására, illetve most két természetbeni támogatást valósítottak meg.