Az ügyészség kikéri Dávid és Herényi mentelmi jogát

2009.06.24. 19:36 Módosítva: 2009.06.24. 22:05
Az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kéri, hogy az MDF-elnök és az egykori frakcióvezető számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről. Dávid Ibolya Szilvásy Györgyhöz hasonlóan azzal szembesülhet, hogy személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják meg, Herényi esetében zsarolás állhat az idézés hátterében.

Az ügyészség hivatalosan is kéri az MDF elnöke és volt frakcióvezetője mentelmi jogának kiadását a parlamenttől. Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepükről kell számot adniuk a nyomozóügyészeknek.

Az UD Zrt. ügyvezető igazgatója, Tóth János arról tájékoztatta az Indexet, hogy az ügyészség jelezte, a cég vezetőinek lehallgatási ügyében indított vizsgálatban tanúként beidézik Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt. A két politikus kihallgatásához hivatalosan is kérik mentelmi joguk felfüggesztését.

herenyi david

Az ügyészségnek azért kell iparkodnia, mert a parlament hétfőn tartja a tavaszi ülésszak utolsó plenáris ülését, a mentelmi jog felfüggesztéséhez pedig a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség.

Az ügy 2008 szeptemberében kezdődött, amikor Dávid Ibolya egy titkos hangfelvételre hivatkozva az MDF elnökválasztásába való beavatkozással gyanúsította meg a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségéinek biztonsági felügyeletét ellátó UD Zrt-t. Később kiderült, hogy a Dávid Ibolya által közzétett telefonlehallgatási anyag a Nemzetbiztonsági Hivataltól származott.

A megfigyelési ügy kirobbanását követő napon az MDF megtartotta tisztújítását, ahol Dávid Ibolya riválisa, Almássy Kornél még a szavazás előtt visszalépett. Dávid vágyai alapján az ügyészség hónapokig nyomozott az UD tevékenységéről, de tavasszal a vizsgálat fordulatot vett, mikor Szilvásy György egykori titokminisztert tanúként beidézték, majd helyben meggyanúsították személyes adatokkal való visszaéléssel.

szilv

A gyanúsítás lényege, hogy miniszterként titkos adatgyűjtésekből származó hangfelvételeket hozott nyilvánosságra feleslegesen, ezzel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit, közmegítélésüket jelentős mértékben sértette. Szilvásy panaszt tett a gyanúsítás ellen, és azt mondta, ujjlenyomatot is vettek tőle, azaz rabosították.

Hasonló helyzettel nézhet szembe Dávid Ibolya is, mert az MDF-elnök, ugyanúgy mint Szilvásy, titkosszolgálati lehallgatási anyagot tett közzé az érintettek beleegyezése nélkül.

Herényivel kapcsolatban zsarolás gyanúja állhat az idézés hátterében. Herényi az ügy kirobbantása előtti órákban, tavaly szeptember 12-én, megkereste Almássy egyik támogatóját, ahol bemutatta a lehallgatási anyagot, és azt követelte, hogy Almássy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A sajtóban megjelent információk szerint ez adhat alapot a zsarolás gyanújának is.

Dávid Ibolya az ügyészségi eljárás mellett számíthat arra is, hogy a botrány miatt tönkrement biztonsági cég kártérítési pert indít ellene, és 100 millió forintot követel tőle.

Dávid Ibolya: Téves információ jelent meg

Dávid Ibolya szerint téves információ jelent meg vele kapcsolatosan, semmi nem támasztja alá az index.hu értesülését, reagált szerda este az MTI-nek az MDF elnöke. Azzal érvelt, hogy a tanúkénti meghallgatáshoz nem szükséges a mentelmi joga felfüggesztése. Téves az információ azért is, mert a Legfőbb Ügyészség nem sért üzleti titkot, és belső információt jogosulatlanoknak nem szolgáltat ki, tette hozzá.