A Rába völgyében majdnem minden utat lezárnak az ár miatt

2009.06.25. 09:21 Módosítva: 2009.06.25. 12:34
Soha nem állt még ilyen magasan a Rába, mint csütörtökön. Csehországban kilencre növekedett a halálos áldozatok száma. A Duna újabb szakaszán rendeltek el készültséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint folytatódik a csapadékos időjárás. Péntek estig gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Egyelőre Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában sem javul a helyzet.

Félmilliárd forintot indított útnak a környezetvédelmi tárca az árvízi védekezésre, mondta a kialakult helyzet miatt összeült Országos Műszaki Irányító Törzs ülése után Szabó Imre miniszter, majd leszögezte: még a válság idején is meglesz a szükséges pénz a munkára. Kóthay László vízügyi szakállamtitkár kijelentette, hogy a helyzet nem kritikus, jelenleg Komárom és Esztergom térségében tart a dunai árhullám, a fővárosban várhatóan vasárnap fog tetőzni a folyó, körülbelül 760 centiméteren. Ez egyébként nagyjából 1 méterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól.

Rekordvízállás a Rábán

A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak majd a fő közlekedési utakon kívül. A folyó Szentgotthárdnál most 550 centiméteren áll, ez 35 centiméterrel magasabb, mint az 1965-ös eddigi legnagyobb vízállás. A településen úgy tűnik, tetőzik az ár, vagyis várhatóan nem lesz már magasabb a víz. Az ár Körmend felé vonul.

Szentgotthárdon egy önkormányzati támfal tetejét elérte a víz, befolyt egy gimnázium és egy piac területére. Csörötneken és Csákánydoroszlón házakat is védeni kell homokzsákokkal. A helyiek azt mondják, hogy kevés a homokzsák, a telkekre mindenképp befolyik a víz, de lehet, hogy a házakat nem éri el. Csörötneken már pakolják az értékesebb holmijaikat az emberek, hogy nagyobb baj esetén gyorsan el lehessen szállítani.

Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy már hozattak 30 ezer homokzsákot, ezeket hamarosan szállítják Szentgotthárdról a többi veszélyeztetett településre. Ezen felül újabb 30 ezer darab zsákot kértek. Ezeken kívül eddig 15-20 ezer zsákot használtak fel.

Egyelőre összesen 6 út van lezárva a térségben, ebből 4 a Rába völgyében 1 a Pinka, 1 pedig a Répce völgyében. A Rába völgyében egyébként várhatóan fokozatosan minden utat le fognak zárni, kivéve a 8-as, 84-es, 86-os és 87-es főutakat, mondta Nádor István.

Győr
Győr

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat a Lapincs patak áradása miatt csütörtökön reggel 8 óra óta Rátót és Szentgotthárd, valamint Jennersdorf és Szentgotthárd között. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a sínek tetejéig ér a víz, annyira felduzzadt az utóbbi napok esőzései miatt a patak. A buszok a vonatok menetrendje szerint közlekednek, de késésekre számítani kell.

Vasárnap víz alá kerülhet a Római-part

Csütörtök reggel hatkor a Duna újabb szakaszán rendeltek el készültséget. A Komárom-Almásfüzitő és az Esztergom közötti szakaszon elsőfokú készültség lépett életbe.

Tóth József, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője elmondta, az előrejelzések szerint csupán egy árhullámról van szó, amely várhatóan vasárnap reggel 6,2 méter magasságban tetőzik majd Nagymarosnál. A part menti, az ártér közelében lévő épületeket azonban indokolt megvédeni az emelkedő víztől.

Ilyenkor az érintett házakban a gázszolgáltatást és az áramellátást szüneteltetik, több helyen, például Kismaroson figyelmeztetik a lakókat, hogy a biztonság kedvéért időben ürítsék ki a pincéket, az itt tárolt értékeket helyezzék magasabbra.

A Budapesttől délre fekvő településeken szintén készülnek az árhullám fogadására. Százhalombattán például a part közelében 5 átereszt zárnak el ideiglenesen, nehogy a víz visszafolyjon az árkokba. Szigetszentmiklóson a laposan fekvő üdülőtelep védelmén dolgoznak, itt 12 házat kell megóvni a Dunától.

Lezárnak több utat

Várhatóan több főutat le kell majd zárni péntektől vasárnapig. Nem lehet majd közlekedni a 11-esen Visegrád és Dömös között, valamint a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő úton. Lezárhatják a 2-es főutat a 28-29-es kilométer között, ekkor Sződligeten csak egy sáv marad szabadon. Zárás lehet Szobon és Nagymaroson a révhez vezető utakon, amiket majd nem is lehet használni.

A Dunántúlon további útlezárások is várhatóak Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településekre vezető utakon. Az útlezárásokat táblákkal jelzik, folyamatos műszaki készenlét és megerősített szolgálat van ezeken a szakaszokon.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerda este hat órától a Dunán a Vének-Dunaremete szakaszon, valamint Dunakiliti térségében bevezetett másodfokú készültséget várhatóan csütörtökön harmadfokúra kell majd emelni. A Szigetközben és a Hanságban továbbra is érvényben van az elsőfokú belvízvédelmi készültség.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító-telepek árvízi üzemmódra való átállítását. A következő napokban további emelkedés várható, folyamatosan folynak a védelmi munkák. Szerdáig 15 zsilipet zártak le, s árvízi üzemmódra álltak át a szennyvíztisztító-telepeken és a 21 végponti átemelőtelepen. Csütörtökön a felszíni kapukat kezdték lezárni. A teljes védelmi vonalat és az átemelőtelepeket megerősített figyelőszolgálattal ellenőrzik. A védekezésbe bevonható munkatársak riasztási listáját naprakészen tartják: ők szükség esetén éjjel-nappal riaszthatók és munkába állnak a legrövidebb idő alatt.

A Duna várhatóan vasárnap tetőzik Budapestnél, víz alá kerülhet a Római-part, és számítani kell arra is, hogy lezárják az alsó rakpartot.

Kőszeg
Kőszeg

Csehországban halálos áldozata is van az árvíznek

Csehországban már kilenc halálos áldozata van az áradásoknak. Egy asszony a saját házában fulladt vízbe, egy 55 éves nőt egy folyó sodort el Novy Jicin faluban. Ugyanebben a körzetben, Jesenik nad Odrouban három további ember fulladt vízbe - mondta a rendőrség szóvivője. Két másik ember halálát feltehetően szívroham okozta, mert nem kapott idejében orvosi segítséget. Két holttestet találtak a megáradt patakok elöntötte elhagyott lakóházakat, gazdasági épületeket és termőföldeket átkutató tűzoltók - mondta újságíróknak Michaela Sedlácková, rendőrségi szóvivő. Hozzátette: nem zárható ki, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert a váratlanul jött árvíz több tucatnyi autót is elsodort, s az összes elárasztott területet még nem sikerült átkutatni.

A medrükből kilépett folyók házakat és utakat öntöttek el, az özönvíz több falut elvágott a külvilágtól. Az érintett régiókban készültséget rendeltek el, több száz embert ideiglenesen kitelepítettek az otthonából. Az árvizek jelentős anyagi károkat is okoztak. Egy megáradt folyó közelében eltört egy gázcső, és a környéken kétezer ember maradt gáz nélkül. A hatóságok több vasúti pályaszakaszt is lezártak az áradás miatt.

Vsetín közelében több utat elárasztott a víz - közölte az autópálya-felügyelet. A közlekedést kidőlt fák is nehezítik. Zubríban az árvíz miatt lezárták a Szlovákiában vezető főútvonalat.

Ausztriában is ítéletidő van

Ausztriában félszáz utat kellett lezárni az lezúduló eső miatt. Az osztrák autóklub közlése szerint főleg Alsó- és Felső-Ausztriát sújtja az ítéletidő. Valószínűleg halálos áldozata is van a szűnni nem akaró esőzésnek: a rendőrség közlése szerint Graz közelében a megáradt Mura folyóba csúszott egy terepjáró, és egyelőre sem az autót, sem utasait nem találják.

Ausztria
Ausztria