Retkes Attilát javasolja pártelnöknek az SZDSZ budapesti választmánya

MTI/Index
2009.06.26. 19:49 Módosítva: 2009.06.26. 21:06
Gusztos Péter bejelentette, hogy bizonyos feltételek esetén mégis vállalná az SZDSZ elnöki posztját. A budapesti választmány Demszky emberét, Retkes Attilát jelöli a párt első emberének. Ő lett az SZDSZ első hivatalos elnökjelöltje.

Retkes Attilát javasolta az SZDSZ elnökének a párt budapesti választmánya pénteki ülésén - közölte az ülést követően Szabadai Viktor, a párt XIII. kerületi elnöke. Retkes Attila 40, míg Badacsonyi Szabolcs 11 szavazatot kapott. Retkes Attilát korábban már Heves, Zala és Baranya megye, valamint több mint tíz helyi szervezet is támogatta, s ezért ő az SZDSZ első hivatalos elnökjelöltje. Az 1972-ben született zenetörténész, közgazdász, újságíró 2002-től tagja a pártnak.

A csúfos EP-választási szereplés miatt lemondott Fodor Gábor utódát július 12-én választják meg. Mint korábban az Index megírta, Fodor Gábor pártelnök lemondása után két forgatókönyv létezik a szabad demokratákná. Az egyik szerint a párt vezetését vagy az egyik ismertebb lázadó (Gusztos Péter vagy Gulyás József, előbbi tegnap jelentette be, hogy "szigorú feltételek maradéktalan teljesülése esetén" mégis vállalná az SZDSZ elnöki posztját) veszi át.

A másik verzió szerint egy eddig ismeretlen politikus (Badacsonyi Szabolcs, III. kerületi képviselő, a Budai Gyermekkórház igazgatója, egykori egészségügyi államtitkárjelölt vagy Retkes Attila, az SZDSZ II. kerületi tanácsadója, zenei újságíró), akit aztán az öregek a háttérből irányíthatnának. Retkes jelölését a párt egyetlen, erős pozícióban levő politikusa, Demszky Gábor propagálja, indulása esetén szinte biztosan beszáll a versenybe Demszky fővárosi riválisa, a vele többször is konfliktusba keveredett Bőhm András volt fővárosi frakcióvezető is.

A budapesti választmány egyúttal arra kérte a párt országgyűlési képviselőcsoportját, hogy jelenlegi formájában ne támogassa a vagyonadó bevezetését, ugyanis az nem tartalmazza azokat az elvárásokat, amelyeket korábban az SZDSZ támasztott.
Szabadai Viktor azt is elmondta, hogy a III. kerületi Tímár utcában tartott választmányi ülés alatt bement az épületbe két fiatalember, akik a szabad demokratákat szidalmazták. A jelenlévők megkérték őket, hogy hagyják el a zárt ülés helyszínét. Távoztukban az egyik férfi betörte a bejárati ajtó üvegét. Őt a helyszínre érkező rendőrök elfogták.