Szigorúbb lett a BTK.

2009.06.29. 17:17 Módosítva: 2009.06.29. 17:28
Módosító javaslatával a kormány engedett a társadalom erősödő rendpárti elvárásainak. Az Országgyűlés ma megszavazta a büntető törvénykönyv módosítását.

A büntető törvénykönyv mostantól súlyosabb büntetéseket és kevesebb kedvezményt helyez kilátásba a felfegyverkezett elkövetők, valamint a súlyos, a fegyveres és az erőszakos bűncselekmények elkövetői számára. Új büntetőjogi kategória is született: a többszörös visszaeső erőszakos bűnözők különösen szigorú elbírálásra számíthatnak.

A harmadszorra is bűnbe esők ügyének tárgyalásakor a bíróság már nem mérlegelheti az enyhítő körülményeket, és nem bocsáthatja próbára vagy ítélheti felfüggesztett börtönre az elkövetőket. Esetükben a kiróható büntetési tétel felső határa a másfélszeresére nőtt. A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői az eddigi 15 helyett 20 év határozott idejű fegyházbüntetést kaphatnak.

Javult ugyanakkor a sértettek, áldozatok helyzete: az önvédelemre vontakozó szabály módosításával a megtámadott többé már nem köteles kitérni a támadás elől. Gyorsabbak lesznek az eljárások a lefoglalt javak visszaadása valamint a kártérítés terén. A büntetéseket jobban személyre szabhatják: a pénzbüntetés felső határa több mint százmillió forintra nőtt, de az alsó határ is 75 ezer forint lesz. Emellett – az erőszakos többszörös visszaesőket kivéve – bevezetik a börtönbüntetések részbeni felfüggesztésének lehetőségét.

A közrend fenntartása terén az eddigieknél jóval nagyobb szerep hárul a fegyveres biztonsági őrségekre, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatokra, a közterület-felügyeletekre és a polgárőrségekre. A polgárőrök a jövőben gázspray-t igényelhetnek a rendőrségtől, amit kizárólag jogos védelmi helyzetben alkalmazhatnak. A közterület-felügyelők gumibotot kapnak (ők eddig is tarthattak maguknál gázsprayt), ismét elszállíthatják a tilosban parkoló autókat, és mostantól ők is üzemeltethetnek térfigyelő kamerákat.