Aláírást követelt a bank a vak nőtől

2009.07.01. 20:29 Módosítva: 2009.07.02. 00:45
Sem a személyijén, sem a bankkártyáján nincs aláírás egy vak nőnek, mivel születése óta nem lát, és így nem tud írni. Ennek ellenére a szignó nélküli iratokkal tíz éve bankszámla-szerződést kötött, és gond nélkül használhatta számláját. Most egy bankfiókban azzal volt kénytelen szembesülni, hogy ha nincs aláírás, nincs pénz.

Nem jutott hozzá egy bankfiókban saját pénzéhez, állítja egy budapesti vak nő. Mivel teljesen vakon született, semmilyen papírján nincs aláírás: se a bankkártyáján, se a személyijén. Azt mondja, évekig használta így a számláját – bankszámlaszerződést is szignó nélkül kötött tíz éve -, most mégsem férhetett hozzá pénzéhez egy érdi bankfiókban.

Az intézmény jogtanácsosa szerint az a szabály, hogy valakinek minden esetben alá kell írnia a látássérültek helyett. Ha ez nem lenne kötelező, könnyebben vissza lehetne élni a számlákkal. Korba Szabolcs elismerte, hogy a "fogyatékkal élő ember, az hendikkeppel indul", de az ügyfélpénzek védelme érdekében másképp nem tudnak eljárni.

Nem ez a nő az egyetlen látássérült, akinek gondot okoz a banki ügyintézés. Ozvári Ádám, a Vakok Országos Szövetségének jogtanácsosa szerint sok ilyen eset van. Nincs statisztika, de minden évben legalább 8-10 ilyen ügy akad. Ráadásul a parlament előtt van egy javaslat, amely szerint ezentúl a látássérültek csak közjegyző előtt köthetnének szerződéseket. A vakok szövetsége szerint azonban így több tízezer forintba kerülne egy autó megvásárlása vagy egy munkaszerződés aláírása.