Elkezdődött a kecskeméti molinóper

2009.07.02. 17:50
Bár az ügyészség szerint nem történt hitelrontás, az önkormányzat polgári perben szeretné kimondatni, hogy rombolta a város jó hírnevét ez a felirat: "Polgármester úr! Bűzlik a város a korrupciótól!"

Polgári perben százmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére pereli a helyi önkormányzat Kecskemét egyik lakosát, aki a piac melletti telkén kifeszített molinón korrupcióval vádolta a várost. Az ügy első tárgyalását csütörtökön tartották Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A férfi a város központjában lévő piac melletti ingatlanja felett, az európai parlamenti választás kampányidőszakában, május 7-én egy transzparenst feszített ki, amelyen az állt: "Zombor úr! Bűzlik a város a korrupciótól!"

forrás: hirosindex.hu
forrás: hirosindex.hu

Az önkormányzat nevében Zombor Gábor (Fidesz) polgármester feljelentést tett az ügyészségen, a plakátot pedig a rendőrség a tűzoltóság segítségével leszedette.

A piacos férfi már máskor is üzent hasonló módon Kecskemét korábbi polgármestereinek.

Az ügyészség szerint nincs hitelrontás

Az ügyészség az eljárást megszüntette, mert álláspontja szerint nem történt hitelrontás. Az önkormányzat azonban nem fogadta el az ügyészség határozatát és polgári pert indított. Azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, az alperest tiltsa el a további jogsértésektől és kötelezze százmillió forint összegben nem vagyoni kár megfizetésére.

A tárgyaláson az önkormányzat jogi képviselője kiemelte: komoly versenyhátrányt jelenthet, ha a város nevét a korrupcióval összemossák, ez Kecskemét jó hírnevét rombolja a további üzleti tárgyalásokon. Utalt a Mercedes-beruházás kecskeméti helyszínének bejelentésére és az azóta folyó üzleti tárgyalásokra.

Második felvonás szeptemberben

Az alperes elismerte: a molinót ő feszítette ki azért, hogy üzenjen a polgármesternek. Jogi képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy nem az "önkormányzat" szó volt a feliraton, hanem a "város", és ezek álláspontja szerint nem azonosak. Hozzátette: nem látja igazoltnak a 100 millió forintos kárigényt.

A bíróság a per tárgyalását szeptember 24-én folytatja.

A tárgyaláson megjelent a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi képviseletében néhány tag, akik egyike a tárgyalás elején a bíróságnak bejelentette: a Jobbikot képviselik, mert az alperes a szervezet szimpatizánsa.