Igazából a kormány nyert a szocialisták kongresszusán

2009.07.04. 19:15 Módosítva: 2009.07.04. 19:16
A szocialisták szombati kongresszusán a küldöttek többsége támogatta a kormány válságkezelő programjának folytatását, azaz nem higítják fel a szigorú költségvetési politikát és támogatják az önkormányzatok és a MÁV költségvetésének megnyirbálását is. Az MSZP-t megosztó háborút lezáró kompromisszum második fele azonban függőben maradt, végül nem döntöttek a pártot ténylegesen vezető országos választási bizottság új tagjairól. Az eredeti tervek szerint öt, a jelenlegi vezetéssel harcban álló fiatal kerülhetett volna a választási listát összeállító bizottságba.

Javarészt békésen zajlott és végül a párt jelenlegi vezetésének részsikerével zárult a szocialisták szombati kongresszusa. A tanácskozáson elfogadták az elnökség kompromisszumos határozati javaslatát, amiben támogatásukról biztosították a Bajnai-kormány további válságkezelési programját, elnapolták viszont a pártot a választásokig irányító országos választási bizottság (ovb) feltöltését a lázadó fiatalok jelöltjeivel.

A kompromisszum közel egy hónapig tartó belháborút zárt le az MSZP-ben. A június 7-i EP-választási vereség nagysága megrázta a pártot, a másodvonalbeli, fiatalnak nevezett káderek Botka László szegedi polgármester és Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes vezetésével fellázadtak. Első eredményük a kormány ingatlanadó-terveinek megfúrása volt, ennek következménye lett az vagyonadó. Emellett felvetették az előrehozott választást és a teljes tisztújítást is, azonban végül a kongresszus előtti napon kompromisszumot kötöttek a jelenlegi vezetéssel.

Ennek lényege az volt, hogy a párt a jövőben is támogatja a kormányt, nem lesz tisztújítás sem, ellenben az MSZP-t a választásokig ténylegesen is irányító ovb-t a fiatalok képviselőivel töltik fel, és ők jelölhetik majd a miniszterelnököt is a költségvetés elfogadása után, leghamarabb novemberben tartandó kongresszuson.

Zavar az erőben

Ám az alapszabálybizottság megállapította, hogy az ovb feltöltése a választmány jogosítványa, és ezt az alapszabály szerint nem lehet elvonni a testülettől. Elképzelhető tehát, hogy újra fellángol a harc, de az is, hogy a választmány végül rábólint a kompromisszumra és beválasztja az ovb-be az öt jelölte, Ficsor Ádámot, Botka Lászlót, Molnár Csabát, Boldvai Lászlót és a Hagyó Miklóst képviselő Burány Sándort. Értesüléseink szerint legkésőbb augusztus 29-ig dönt a választmány az új tagokról, a költségvetés elfogadása után, leghamarabb novemberben pedig miniszterelnök-jelölő és tisztújító kongresszust tartanak.

A kormányprogramról több vita nincs, jelentette ki a Kongresszust követő sajtótájékoztatóján nem pontosan ezekkel a szavakkal. "A kormányprogramot nem lehet többet kinyitni' - mondta egészen pontosan. Szerinte a támogatást baloldali minimumhoz kötötték, például az ápolási díjat kapók tevékenységét munkaviszonyként ismertetik el, és követelik a gazdasági elit arányosabb közteherviselését, bármit is jelentsen ez. Emellett a krízisalap kibővítését is tervezik, maguk is gyűjtöttek a kongresszuson 1,4 millió forintot, azaz a 600 küldött átlagosan 2335 forintot adott.

Hajtépéssel indult, egység lett belőle

A Vasúttörténeti Parkban tartott, zárt körű tanácskozás elején nagyon baloldali tüntetők demonstráltak a magyar baloldal legnagyobb pártja ellen. A Munkáspárt színeiben kivonulók rendszerváltóknak és kapitalistáknak minősítették a megérkező küldötteket. A tanácskozás Lendvai Ildikó beszédével kezdődött, aki a generációsnak mondott háborúra utalva kijelentette, hogy ha őt még egyszer valaki leöregezi, annak kitépi a haját. Azt is világossá tette, hogy a megszületett kompromisszum ellenére ki az úr a házban. Mint mondta, novemberig, a miniszterelnök-jelölésig ő vezeti a pártot.

A következő szónok Bajnai Gordon kormányfő volt, aki egyrészt a válságkezelés folytatásához kért támogatást, újabb keserű pirulaként lenyomva a küldöttek torkán az önkormányzatok és a MÁV költségvetésének tervezett, 120, illetve 40 milliárd forintos csökkentését. Bajnai viccelődött is, a legutóbbi kongresszus internacionálés incidensére utalva kijelentette, hogy rájött, az olasz bajnokságban az Internazionale a csapata. Maradva a focis hasonlatoknál azt mondta, kapusként szívesen védekezik a Fidesz folyamatos támadásai ellen, de egy csapatban szükség van hátvédekre és csatárokra is. Felszólalását "Hajrá, Magyarország, hajrá baloldal" köszöntéssel zárta.

A nap harmadik szónoka, Mesterházy Attila frakcióvezető és miniszterelnökjelölt-esélyes válaszolva Bajnai kérésére ígéretet tett a válságkezelés további támogatására, egyben arra is, hogy keményen válaszolnak majd a Fidesznek, és ha kell, támadásba lendülnek.

A kongresszus délelőtti ülésszakának eseményeiről bővebben>>

A kongresszus ebédszünetében Szili Katalin ragadta meg a figyelmet bejelentésével, hogy szeptemberben, az első parlamenti ülésen lemond házelnöki posztjáról. A találgatásokat kikerülendő tudósítónknak azt nyilatkozta, hogy nem gondolkodik posztokban, az ovb-nek sem kíván tagja lenni - márpedig a miniszterelnök-jelölt egyben az ovb elnöke is -, energiáit a párt új, baloldali üzenetének hirdetésére és pártszervezésre kívánja fordítani.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón Lendvai meglepetésnek nevezte Szili lemondását, bár azt is mondta, hogy tudtak a házelnök terveiről, csak nem gondolták, hogy máris nyilvánosságra hozza azokat.

Szili Katalin lemondásáról bővebben>>

Az ebédszünet után a legfőbb kérdés az volt, hogy egyáltalán határozatképes marad-e a kongresszus, de mielőtt a tagok végleg elszivárogtak volna, megszavazták az elnökség határozatát.

A kongresszus délutáni ülésszakáról bővebben>>

A zárósajtótájékoztatón Lendvai már a jövőbe is betekintést engedett. Az MSZP tervei szerint a választási programjuk már a válság utáni Magyarországról fog szólni, fókuszban a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal és az állam egyre erősödő fejlesztési szerepével.