Katona Béla lehet Szili utódja

2009.07.06. 11:45 Módosítva: 2009.07.06. 11:53
Az MSZP-ben állítólag eldőlt, hogy Katona Béla lesz szeptembertől a parlament elnöke. Szili Katalin szombaton jelentette be, hogy távozik posztjáról.

Az MSZP-ben úgy döntöttek, hogy Katona Béla lesz ősztől a parlament elnöke, írja a stop.hu. Az információt szocilasita források az Indexnek is megerősítették. Szili Katalin jelenlegi házelnök az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond, mert idejét a párt szervezésének kívánja szentelni.

Úgy tudjuk, hogy már tavasszal felmerült Katona neve mint lehetséges parlamenti elnök. Ha Szili Katalin májusban megnyerte volna a pécsi polgármester-választást, akkor is őt jelölte volna a párt.

A házelnököt egyszerű többséggel választják meg a képviselők, vagyis Katonának néhány ellenzéki képviselő támogatására is szüksége lesz. Jó eséllyel az SZDSZ frakciója biztosíthatja a megválasztásához kellő szavazatokat.

Katona Béla 1972-ben lépett be az MSZMP-be, 1988-ban az egykori állampárt utolsó Központi Bizottságának tagjává választották, önéletrajza szerint reformpárti ténykedései miatt. Az MSZP egyik alapítója volt. Az alábbi 1989 április 22-i felvételen Katona még MSZMP-s funkcionáriusként koszorúzza Lenin budapesti szobrát:

1990 óta folyamatosan parlamenti képviselő. A Horn-kormány első évében titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt, de tisztségéről a Bokros-csomag bejelentése után lelkiismereti okokra hivatkozva lemondott. 1996-98 között az MSZP alelnöke volt, 1998-ban pedig a párt főpolgármester-jelöltje, ám a választás előtt visszalépett Demszky Gábor javára.

2001 óta frakcióvezető-helyettes, a képviselőcsoportot sokáig vezető Lendvai Ildikó legfontosabb szövetségeseként tartották számon. A közelmúltban pártelnökké előlépett Lendvai elsősorban szervezési ügyekben számíthatott rá. Katonát az MSZP-ben erős háttérembernek, szürke eminenciásnak tartják.

Katonának valószínűleg a házelnökség lehet az utolsó fontos közéleti megbizatása. Már korábban bejelentette, hogy hamarosan visszavonul a politikából és 2010-ben nem kíván újra indulni képviselői helyéért sem.